Maлињаци се суше, произвођачи очајни 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Maлињаци се суше, произвођачи очајни
Trenutno na sajtu: 418       |       Podeli:
20.06.2019 | 0 коментар(а)



Ариље / Чачак - Сушење засада је проблем са којим се суочавају малинари у Србији. Тако и Радојко Вранић
Осушени малињаци у домаћинству Вранића, фото: РИНА

из ариљског села Миросаљци који се озбиљно бави производњом овог црвеног злата каже да не може да утври због чега му се малина суши.

„Можда је вода, али ја отприлике мислим да је нека болест. Чим нема изданка она не даје знакове да ће идуће године бити жива, тако на местима где има сувих малина а нема изданка тај се бокор гаси”, каже Вранић.

Радојко Вранић

Према речима др Александра Лепосавића, научног сарадника Института за воћарство у Чачку проблем сушења малињака се појавио, јер је после веома дугог кишног периода, уследила изузетно висока тепмература.

Александар Лепосавић

„Ситуација је прилично проблематична на простору читаве Србије. Иначе, и на почетку сезоне, малињаци су били у изузетном лошем кондиционом стању а последња дешавања су довела до још драстичнијег смањења. Ако знамо да је у проблему са сушењем сигурно 15 до 20 одсто, и сада због лошег стања довешће до додатних смањења количине робе и плодова малина, сигурно од 50 до 60 одсто. Такође, и сезона бербе малине, по садашњем стању и очекивању, ће изузетно кратко трајати”, рекао је Лепосавић.

ГЗС





PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


malinjaci arilje susa

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.432.096 посета
Тренутно на сајту: 419 посетилац(a)