Usvojena deklaracija o nuklearnoj energiji; Vučić: Srbiji potrebno znanje i sredstva u toj oblasti 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Usvojena deklaracija o nuklearnoj energiji; Vučić: Srbiji potrebno znanje i sredstva u toj oblasti
Trenutno na sajtu: 379       |       Podeli:
22.03.2024 | 0 коментар(а)



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na prvom Samitu o nuklearnoj energiji u Briselu, koji organizuju Međunarodna agencija za



atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina Belgija, da je taj skup veoma važan i za Srbiju i za ceo evropski kontinent, jer nam je svima potrebno više energije kako bismo mogli da ostvarimo veće stope rasta te da realizujemo velike planove u budućnosti. video icon
"Ne možemo naučiti mnogo od Srbije po ovim pitanjima, zato što nakon raspada bivše Jugoslavije nismo imali iskustva sa nuklearnom energijom, ali verujem da je ovaj samit od istinske važnosti za budućnost moje zemlje, kao i za budućnost celog evropskog kontinenta", rekao je Vučić, koji je bio među prvim govornicima na prvoj sesiji Samita, predviđenoj za govore nacionalnih lidera.

vucic
Izvor: Instagram (buducnostsrbijeav)

On je istakao da je taj samit važniji od mnogih drugih foruma i sastanaka sa evropskim liderima.

"Zašto verujem da je ovo veoma važan samit? Zato što smo svi spremni da diskutujemo o velikim planovima, koji su dobri za budućnost, ali ne znamo kako da ih sprovedemo. Kao prvo, rekli smo sebi da moramo barem da udvostručimo proizvodnju naoružanja i prateće opreme. Zatim, moramo poboljšati naš rast, jer su na evropskom kontinentu stope rasta male", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je poručio da treba videti kako se dolazi do većeg broja malih modularnih reaktora za upotrebu nuklearne energije.

Kako je rekao, na tom putu imamo tri problema.

"Prvi problem jeste da, barem u mojoj zemlji, nemamo potrebno znanje o korišćenju nuklearne energije i ne znamo kako ćemo obezbediti to znanje i te ljude. Druga stvar je pitanje finansiranja svih ovih projekata. Mogu vam reći da smo mi zaista zainteresovani da dobijemo bar četiri mala modularna reaktora, koji će zameniti 1.200 megavata. Ne znamo kako ćemo to uraditi, kako ćemo to finansirati, zato što to košta od 7,5 do osam milijardi evra", naveo je Vučić.

Predsednik je rekao da će Srbija u svakom slučaju biti spremna da učestvuje u tome, ali da moramo da dobijemo neku vrstu podrške od vodećih država EU.

"Treća stvar - moraćemo da promenimo stav naših ljudi. To nije jednostavno, ali spremni smo to da uradimo, što znači da ćemo morati da promenimo naš zakonodavni okvir. Na kraju, ako budemo i dalje imali različite vrste ratova u svetu, moje pitanje je - ko će to finansirati, kako ćemo obezbediti veće stope rasta i proizvoditi više vojne opreme nego što smo to pre radili", naglasio je Vučić.

Istakao je da je zato uveren da je upotreba nuklearne energije korisna, ali i izrazio uvrenje da će zemlje poput Srbije dobiti dosta podrške na tom putu.

 

GZS

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VUCIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.408.348 посета
Тренутно на сајту: 379 посетилац(a)