Necete verovati  - velika leva
close
banner-itembanner-itembanner-itembanner-item

Borišići iz Trbušana uzgajaju neprskane jagode veličine šoljice za kafu

09/05/2023
image-gallery-item
Borišići iz Trbušana uzgajaju neprskane jagode veličine šoljice za kafu, foto: GZS
Čačak – Zoran Borišić iz čačanskog sela Trbušani genaricjski se bavi proizvodnjom jagoda koje su ovih dana

stigle za berbu, a i na čačansku pijacu.

„Jagode se prva para iz naših plastenika, što se tiče voća. Mi jagode gajimo u plastenicima i važno nam je prvenstveno što smo zaštićeni od grada, zaštićeni od hemije, od truleži, jer, da su na otvorenom jagode trule kad krene kiša, ovde možemo da beremo i kad je oblačno, kad je kiša i kad je sunčano. Kada je i pitanju kvalitet, on je odličan, jagode su krupne i ukusne”, rekao je Zoran.

Zoran Borišić, poljiprivredni proizvođač, foto: GZS

Zoran je istakao da vremenski uslovi imaju znatzno manji uticaj na jagode u plastenicima, a za prskanjem nema veće potrebe.

Zoran Borišić, poljiprivredni proizvođač, foto: GZS

„Ovde je odrađeno prskanje posle sađenja, možda na sedam dana, i pre cvetanja jagode jednom. Više nije bilo potrebe, ovi uslovi i ova godina su izvanredni, nema velikih vrućina, nema napada ni vaši, niti bilo čega”, pojasnio je ovaj proizvođač.

Radnici u plasteniku Borišića u Trbušanima, foto: GZS

Kako tvrde radnici, branje jagoda je lagodno kada su plodovi dobrog kvaliteta.

„Ove jagode su odličnog kvaliteta i lake za branje. Krupne i može da se nabere koliko god je potrebno u danu, krupnoća jagoda je kao šoljica za kafu”, istakla je radnica Dušica Makojević.

Više od četiri decenije Borišići prvi dinar u sezoni zarade od jagoda o čemu svedoči i najstariji član porodice.

 Borišići iz Trbušana uzgajaju neprskane jagode veličine šoljice za kafu, foto: GZS

„Počeli smo sedamdesetih godina prošlog veka, tada smo jagode sadili i obrađivali na primitivan način što znači na otvorenom, odnosno, na njivi. Davnih godina smo ih prodavali u Sarajevu, katirale se vozom. Danas su jagode savremenije, još boljeg kvaliteta, krupne, ali svakako, takođe i danas reba rada, truda i para”, rekla je Zlata Borišić.

Osim što su prvo prolećno voće, jagode su omiljene kod većine ljudi na planeti, a da bi se došlo do ovakvih plodova Borišići pretenduju rad, trud i kvalitetan rasad.

Prilog emitovan u emisiji „Jutro” na Prvoj televiziji:

 

TRBUSANI JAGODE PLASTENICI

Podeli

facebooktwitterpinterestredditlinkedinwhatsappvibertelegrammail

Dodaj komentar

Ime i prezime
Komentar

Dodaj sliku

image-gallery
|
Dodaj linkclose
1+1=

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.

desna gif velika redakcija gzs

locationŽupana Stracimira 9/1, Čačak

mailredakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com


Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.


Izrada: DD Coding

© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.