Borišići iz Trbušana uzgajaju neprskane jagode veličine šoljice za kafu 



 
Borišići iz Trbušana uzgajaju neprskane jagode veličine šoljice za kafu
Trenutno na sajtu: 456       |       Podeli:
09.05.2023 | 0 коментар(а)



Čačak – Zoran Borišić iz čačanskog sela Trbušani genaricjski se bavi proizvodnjom jagoda koje su ovih dana



stigle za berbu, a i na čačansku pijacu.

„Jagode se prva para iz naših plastenika, što se tiče voća. Mi jagode gajimo u plastenicima i važno nam je prvenstveno što smo zaštićeni od grada, zaštićeni od hemije, od truleži, jer, da su na otvorenom jagode trule kad krene kiša, ovde možemo da beremo i kad je oblačno, kad je kiša i kad je sunčano. Kada je i pitanju kvalitet, on je odličan, jagode su krupne i ukusne”, rekao je Zoran.

Zoran Borišić, poljiprivredni proizvođač, foto: GZS

Zoran je istakao da vremenski uslovi imaju znatzno manji uticaj na jagode u plastenicima, a za prskanjem nema veće potrebe.

Zoran Borišić, poljiprivredni proizvođač, foto: GZS

„Ovde je odrađeno prskanje posle sađenja, možda na sedam dana, i pre cvetanja jagode jednom. Više nije bilo potrebe, ovi uslovi i ova godina su izvanredni, nema velikih vrućina, nema napada ni vaši, niti bilo čega”, pojasnio je ovaj proizvođač.

Radnici u plasteniku Borišića u Trbušanima, foto: GZS

Kako tvrde radnici, branje jagoda je lagodno kada su plodovi dobrog kvaliteta.

„Ove jagode su odličnog kvaliteta i lake za branje. Krupne i može da se nabere koliko god je potrebno u danu, krupnoća jagoda je kao šoljica za kafu”, istakla je radnica Dušica Makojević.

Više od četiri decenije Borišići prvi dinar u sezoni zarade od jagoda o čemu svedoči i najstariji član porodice.

 Borišići iz Trbušana uzgajaju neprskane jagode veličine šoljice za kafu, foto: GZS

„Počeli smo sedamdesetih godina prošlog veka, tada smo jagode sadili i obrađivali na primitivan način što znači na otvorenom, odnosno, na njivi. Davnih godina smo ih prodavali u Sarajevu, katirale se vozom. Danas su jagode savremenije, još boljeg kvaliteta, krupne, ali svakako, takođe i danas reba rada, truda i para”, rekla je Zlata Borišić.

Osim što su prvo prolećno voće, jagode su omiljene kod većine ljudi na planeti, a da bi se došlo do ovakvih plodova Borišići pretenduju rad, trud i kvalitetan rasad.

Prilog emitovan u emisiji „Jutro” na Prvoj televiziji:

 




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


TRBUSANI JAGODE PLASTENICI

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 160.861.003 посета
Тренутно на сајту: 456 посетилац(a)