Бања Љиг ускоро креће у нови живот, решене правне заврзламе а заинтересовани инвеститори очекују оглашавање продаје 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Бања Љиг ускоро креће у нови живот, решене правне заврзламе а заинтересовани инвеститори очекују оглашавање продаје
Trenutno na sajtu: 426       |       Podeli:
29.12.2022 | 1 коментар(а)



Љиг - Бања Љиг успешно је радила око 40 година и нарочито је била благотворна у лечењу
Очекује се продаја Бање Љиг, фото: ГЗС

кожних и болести органа за варење а изузетно је била учинковита у лечењу спортских повреда. Бањска вода је минерална и у њој се може купати, али се у контролисаним количинама може и пити.

Бањом Љиг у почетку је газдовало друштвено предузеће „Слобода” а затим су „Београдске електране” као јавно предузеће значајно инвестирале у бању и објекте. По тадашњем закону, када дође до већег инвестирања него што је књиговодствена вредност самих објеката, као што је био случај са Београдским електранама, они су аутоматски дошли у власништво капитала и тада је формирана фирма „Сувобор”, чији је оснивач било ово јавно предузеће. Међутим „Сувобор” опет због тадашњих правних одредби одлази у стечај и та ситуација је трајала читавих 15 година.

Бања Љиг чека новог власника, фото: ГЗС

„До стечаја је дошло јер су Београдске електране престале да инвестирају, опет због тадашњег закона, по коме јавна предузећа нису имала више право да имају објекте за одмор радника”, прецизирао је директор ТО Љиг Владимир Ивановић.

Међутим, после свих тих правних галиматијаса, тек ових дана ситуација је решена тако што су имовина и земљиште бање прешли у власништво државе, Дирекција за имовину сада располаже тим капиталом и очекује се да се врло брзо огласи продаја.

„Већ сада имамо информације да постоји доста заинтересованих инвеститора који желе да улажу у простор бање, који је значајан а важно је напоменути да Бања Љиг има и званичан статус бање”, рекао је Ивановић.

Олимпијски базен у Бањи Љиг, фото: ГЗС

Према његовим речима највећа вредност Бање Љиг свакако је простор који има одличан положај, јер се налази уз саму Ибарску магистралу и на само један километар од петље Љиг на аутопуту Милош Велики. Осим земљишта на простору бање налазе се и три велике бушотине, од којих је једна рађена средствима Националног инвестиционог плана пре 15 година. Ова бушотина је дубока нешто више од 1300 метара и температира воде је око 52 степена. Остало је још да се утврди издашност те воде, а што се тиче преостале две бушотине оне датирају од раније.

Бања Љиг годинама зарастала у коров, фото: ГЗС

На простору бање налази се и некадашњи хотел Љиг са 104 лежаја, који је грађен седамдесетих година прошлог века, такође, ту се налази и објекат РХ центра, као и објекат затвореног купалишта са бањском водом. На простору бање је и вероватно најпознатији објекат у Љигу, а то је олимпијски базен који је ту већ 50 година и који је био један од најпосећенијих у Србији. Он је у сезони својевремено примао и по 1500 купача. Занимљиво је да је тај базен радио свих ових година без обзира што се бања Љиг угасила.

Директор ТО Љиг Владимир Ивановић, фото: ГЗС

„За разлику од Рајца овде не постоји ништа спорно у вези градње и ту би се врло брзо могло напредовати. За општину Љиг то ће имати вишеструки значај јер ће се пре свега покренути значајан туристички ресурс а очекује се и запошљавање око 60 радника у самом старту”, закључио је директор ТО Љиг.

 

Глас западне Србије

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ljig banja prodaja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Деоничар

    Што не пишете како је бања уништена и затворена, а власници имовине опљачкани.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.852.536 посета
    Тренутно на сајту: 427 посетилац(a)