Како провести одмор на Златибору – мали водич 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Како провести одмор на Златибору – мали водич
Trenutno na sajtu: 343       |       Podeli:
28.10.2020 | 0 коментар(а)



Златибор - Србија поседује прелепе и очаравајуће равничарске пределе, ипак највећи део ове територије заузимају планине.

На северном делу области Стари Влах, налази се једна од најпосећенијих туристичких дестинација - планина Златибор.

Златибор годишње привуче 300.000 гостију, а највећи број туриста на овој дестинацији чине домаћи туристи, који желе да још боље упознају своју традицију. Међутим, за њима не изостају ни инострани туристи који долазе са свих страна света. 30% укупног броја туриста чине странци, а ту су земље бивше Југославије, Немачка, Холандија, Кина, Русија па чак и Индија. Тај број из дана у дан расте.

За све оне који буду у могућности да стигну до планине, Златибор је спреман да Вам се покаже у најбољем светлу, а Агенција Горг је ту да Вам понуди најудобнији и најповољнији златиборски смештај, које такође можете резервисати и онлине. Када је главни део посла обављен, можете мирно да се распакујете и време је да се крене у незаборавну авантуру кроз природне лепоте Златибора!

Шта је оно што прво морате посетити?

То је свакако излет на Мокрој Гори. Јесте да је она удаљена од центра Златибора неких 45км, али је засигурно место које заслужује пажњу. Село које се простире између планине Таре и Златибора, име је добило због војске која је ложила сирова дрва, па је говорила "Ала је ова гора мокра". И тако је настало име Мокра Гора, место које у себи чува разне занимљивости и знаменитости. Једна од занимљивости је да је наш прослављени глумац и режисер, Емир Кустурица (сигурна сам да сте чули за њега), саградио етно село Дрвенград. У Дрвенгарду се сваког јануара организује музички и филмски фестивал "Кустендорф", које посете многе Холивудске личности. Неке од њих су прелепа Моника Белучи, Џони Деп, и други.

Србија јесте мала земља, али је свакако земља која успева да овако велике личности доведе код себе, све то захваљујући људима као као што су Емир Кустурица. Гледати у призор села које је у потпуности саграђено од дрвета и у којем има преко 50 брвнара, допустиће Вам да се приближите некадашњем, једноставном начину живљења нашег народа. Када дођете на Мокру Гору, нико Вам неће дпустити да пропустите, помало спору, али очаравајућу вожњу кроз Шаргарску осмицу. Кроз њу ће Вас спровести наш "Ћиро"!

Уколико сте некада били, или долазите из САД-а, онда сигурно знате за град Ел Пасо Сити. О, да, и Златибор има свој „Ел Пасо Ситy"! Када прођете 14км ка Јадранској обали, стићи ћете до каубојског града. Градић се састоји од три целине, чији је циљ да се прикаже мешавина златиборског засеока, индијског села и наравно каубојског града. Овде можете уживати и препустити се филмском свету, и коначно, бар на тренутак, осећати се као да сте у филму.

За оне који желе да се упознају са српском традицијом и културом

На свега 22км од туристичког центра налази се село Сирогојно - музеј и чувар златиборске прошлости и обичаја. Перфектну организацију може Вам осмислити агенција Горг, која ће Вас одвести на незаборавни излет у Сирогојно. Немогуће је а да одмах не запазите мале пијаце које су пуне различитих одевних предмета који су направљени од вуне. Посебну пажњу привући ће Вам вунени џемпери који имају мотиве златиборских ливада и пашњака.

Баш због ових џемпера, село Сирогојно је стекло велику популарност и препознатљивот. Цела прича је почела још 1962. године када је одлучено да се отвори погон женске домаће радиности. Убрзо ће се за њих заинтересовати привредни систем "Инеx" и тако ће настати "Инеx Златиборка". Затим ће сирогојнски џемпери стићи чак и у највеће европске модне центре, у Париз и Берлин.

Златибор још једном приближава Србију са остатком света, а она која је главни кривац за овај модни успех била је Добрила Васиљевић Смиљанић. Такође је показа свој изванредан карактер, када је одбила шампиона светске моде, Пјера Кардена, који је затражио да се за њега убудуће раде сирогојнски џемпери, под условом да на све одевне комаде ставља своје етикете. Трчите пред руду господине Пјер, наше жене су јаке и не тако лако купљиве! Уколико желите да својим најближим понесете сувенир, ови сирогојнски џемпери ће их засигурно одушевити.

Шта још то поседује Златибор и његово Сирогојнско село? Веровали или не, то је музеј на отвореном под називом "Старо село". Оно што је био главни циљ изградње оваквог музеја, јесте жеља да се сачувају од заборава архитектура и обичаји златиборског села. У томе су свакако успели. Колибе направљене од камена, огњиште у средини, успева да оживи старински породични начин живота и да тако осетите топлину дома и некадашњих заједница.

Један од водича агенције Горг, успева да занимљивим чињеницама дочара живот у некадашњем правом селу, а садашњем етно селу , а све уз помоћ сирогојнских специјалитета  у оближњем ресторану "Завичај мој".

Неизбежан одмор у природи

Како би сте на најбољи начин уживали у приодним лепотама Златибора и како би сте најбоље осетили златиборску климу, препоручујемо Вам шетње по прелепим ливадама, густим шумама и сунчаним планинама. Након тих дугих шетњи нећете осетити ни трунку умора јер ће вас окрепити чист и хладан ваздух. Таква клима је погодна за лечење алергијских обољења и бронхијалне астме. На планини Златибор лета су топла али су ноћи пријатна и свежа, док су зиме умерено хладне. Због тога је она посебна јер нема велике температурне промене.

За оне који се нису дуго бавили физичком активношћу, препоручују се мање стазе као што су Стаза Камаљ (дуга је 800м) и Стаза Споменик (дуга је 1,5км). Обе се налазе у околини и код места Чиготе, а када стигнете до циља до споменика на Шумнатом брду, бићете награђени прелепим видиковцем.

Једини бор је стаза која се препоручује онима који су мало више активнији и онима који се баве спортом. Институт Чигота је полазна тачка и стаза је дугачка преко 3км. И наравно, за планинаре и авантурите, имамо и стазу дугу 5км. Стаза је захтевна али омогућава да угледате призоре на прелепи Маљен, Овчар, Каблар. Стаза се назива Стаза Чигота.

Након свих ових авантура, прелепих предела и заинтригирајућих чињеница, напокон се можете вратити у удобност својих златиборских апартмана. Златибор је пун могућности за уживање, било да сте нас посетили у летњем или зимском периоду, оно ће Вас увек одушевити својим пропланцима, планинама и пашњацима. Пратећи наше мале онлајн водиче, добићете велику жељу да нас посетите, а тек по доласку осетићете пуни дух начег гостопримства и магичних предела ове планине.

Добро дошли!




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zlatibor vodic turizam

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.479.279 посета
Тренутно на сајту: 343 посетилац(a)