Због КОВИД-а 19 цена ђумбира порасла до неба 


Majsko vreme i danas varljivo: Promenljivo oblačno, a u pojedinim delovima zemlje obilnije padavine              Đedović potpisuje memorandum za projekat fabrike solarnih panela              Danas jedni slave Dan pobede nad fašizmom, a drugi - Dan Evrope              Srednjoškolci koji izaberu dualni model će dobijati od države 5.000 dinara mesečno              Crvene mrlje plutaju Limom              Opština Lučani raspisala poziv za predloge kandidata za opštinska priznanja             

 
Због КОВИД-а 19 цена ђумбира порасла до неба
Trenutno na sajtu: 325       |       Podeli:
24.04.2020 | 0 коментар(а)



Краљево - Док широм света па и у Србији још увек влада епидемија изазвана коронавирусом,
ФОТО: ГЗС/Миланко Даниловић

многи посежу за лековитим „чудима“ како би се превентивно заштитили од опасне заразе. Лекови наших бака поново се користе више неко у нормалним околностима а један од њих је сигурно ђумбир. Потражња је велика а и цена му је, како многи кажу, папрена-никада већа. И нема га колико се тражи.

Од поновног отварања краљевачке пијаце, једне од најпрометнијих у земљи,само Виолета Стевановић из Рибнице код Краљева на својој тезги продаје ђумбир, а цена је 1.200 за килограм. Погодбе око ове биљке пореклом из Кине-нема, док о ценама других производа може да се разговара.

„Тачно је да се прошле године у ово време цена ђумбира кретала од 500 до 600 динара за килограм, током лета могао се набавити и за 400 динара,али ево, захваљујући ваљда овој болести која хара, цена је дупло већа него лане. Знају људи да ђумбир није само одличан зачин у кулинарству и средство које лако скида килограме, него и лек за многе болести. Зато  продаја иде одлично, јер здравље нема цену, а превентивна је и најбоља и најјефтинија“, казује Виолета.

Други произвођачи, истина ретки, продали су све своје количине ђумбира код својих кућа  док пијаца није радила, и то  по садашњој пијачној цени, тако да Виолета, како тврди, не користи одсуство конкуренције за стицање екстра зараде.

Краљевачки професор Живко Славковић,  магистар биологије и аутор десетак књига из области ботанике, каже да ђумбир поседује изванредна својства за лечење многих болести.

„Његово благотворно дејство огледа се у томе да смирује упале горњих дисајних путева, ублажава симптоме астме, појачава имунитет, спречава грип и вирусе, а спомиње се и код лечења мигрене. Неке студије су показале да је користан и након хемотерапије. Нема никакве дилеме да је ђумбир одлично антивирусно средство, убеђен сам и добра превентива од коронавируса уз поштовање осталих мера заштите“, оцењује професор Славковић.

Са ђумбиром се прави хлеб, пиво, џем, слаткиши, шејкови, сокови, чај, а користи се и као додатак уз говедину и печену храну.

Крепка 98-годишња Миланка Радовац из Стубла код Краљева тврди да је захваљујући редовној употреби чаја од ђумбира доброг здравља  дочекала позне године које лако носи.

„Пијем га од давнина.  пола литра провреле воде ставим четири до пет танких комада љуштеног ђумбира, увам га на лаганој ватри 20 минута, процедим и додам мало лимуна и меда. Верујте ми да од тога нема бољег мелема против свих вируса и прехладе“, каже Миланка.

ГЗС/Миланко Даниловић




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


DJUMBIR CENA KRALJEVO EPIDEMIJA COVID 19

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.753.362 посета
Тренутно на сајту: 326 посетилац(a)