Основано Удружење „Феникс 033 НВ“ 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Основано Удружење „Феникс 033 НВ“
Trenutno na sajtu: 368       |       Podeli:
20.12.2021 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Удружење за подршку особама са развојним тешкоћама и инвалидитетом ствараће

услове за унапређење система превентиве, ране дијагностике, заштите, школовања и запошљавања. Прве радионице 25. и 26. децембра у Дому културе.

Удружење за подршку особама са развојним тешкоћама и инвалидитетом „Феникс 033 НВ“, пролетос основано, прво окупљање члaнства имаће на креативним радионицама 25. и 26. децембра у Дому културе, од 15 од 17 сати.

Поред окупљања особа са развојним тешкоћама и инвалидитетом ради заштите њихових интереса и права, као и окупљања стручних лица из различитих домена који се баве проблематиком ових лица, у Удружењу рачунају и на помоћ правника, пријатеља и свих других.

Ивана Друловић, председник Удружења

„Наш задатак је да сарађујемо, иницирамо и помажемо у раду надлежних служби, органа, установа и организација на стварању услова за здравствену, социјалну и образовну подршку и заштиту, запошљавање, као и свих других потребних видова заштите за чланове. Предлагаћемо надлежним органима доношење мера и прописа ради проширења и унапређења система заштите и бриге о свима који су у стању потребе, а све у циљу превентиве, ране дијагностике, правилног усмеравања, предшколског и основношколског образовања особа са развојним тешкоћама и инвалидитетом”, каже председник Удружења Ивана Друловић, професор енглеског језика, запослена у огранку канадске фирме "МДГ" у Пријепољу.

Међу циљевима је и рад на информисању чланства и подизању свести јавности путем средстава информисања, организовања округлих столова и трибина, предавања за родитеље и друга заинтересована лица, у првом реду због раног откривања развојних тешкоћа и инвалидитета ради оптималног школовања и професионалног оспособљавања.

Окупљање на креативним радионицама у Дому културе

Удружење ће, како је записано у оснивачком акту, окупљајући чланове свих узраста, и у сарадњи са низ установа, реализивати пројекте за унапређења положаја особа са развојним тешкоћама и инвалидитетом. На летошњем конкурсу за пројекат „Сви имамо снове“ Удружење је, као једно од десет у области социјално-хуманитарног рада у Општини Нова Варош, из буџета добило 200.000 динара.

У почетним корацима Удружења „Феникс 033 НВ“ значајну помоћ пружио је Богдан Филиповић, психолог из ОШ „Живко Љујић“, а у рад су укључене логопед Бојана Дрчелић (рад са особама које имају потешкоће са гласом и говором) и радни терапеут Славица Чкоњевић (ради са лицима чије су телесне или менталне способности трајно смањене).

Креативне радионице

„Радно–окупациони и логопедски третмани спроводе се у радионицама које су наменски опремљене према програмским садржајима”, истиче радни терапеут Славица Чкоњевић и додаје:

„Циљ креативне радионице је оспособљавање корисника да се служе разним средствима и техникама креативног изражавања у складу са њиховим могућностима. У раду са корисницима користе се: оловке, дрвене боје, фломастери, водене боје, темпере, колаж папир, глинамол, боје за стакло, разне тканине, вуница, конац, као и различите комбинације поменутог прибора”.

 

Златар инфо, Д. Гагричић / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


nova varos udruzenje invaliditet udruzenje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.502.164 посета
Тренутно на сајту: 369 посетилац(a)