Сутра у Нећете Веровати: Снежана је једина жена у свом крају која једно прасе исече за само осам минута 


Danas se obeležava Duhovski utorak              Danas promenljivo oblačno, mestimično sa kišom i pljuskovima              Proglašena vanredna situacija u Kosjeriću, 4 500 stanovika bez pijaće vode              Ministri Vesić i Tanasković u Ivanjici zbog poplava, sastanku prisustvuje i direktor Srbijavode              Tanasković: e-Agrar će pravilnije usmeriti novac za subvencije u poljoprivredi              Puzović: izgradnjom obaloutvrde biće rešen problem plavljenja škole u Kovilju, radovi kreću sutra              Vesić: Radiće se pet kilometara puta od Kovilja do Bratljeva              Ženu sa decom udario autobus u Ljigu             

 




Сутра у Нећете Веровати: Снежана је једина жена у свом крају која једно прасе исече за само осам минута
06.01.2023 | 1 коментар(а)



Горњи Милановац - Да у западној Србији нема подела на мушке и женске послове јасно показује Снежана Марковић из Горњег Милановца,
Фото: ГЗС

која се већ 20 година бави клањем и печењем прасића. Када се удала, прво је помагала старијима, међутим хтела је да постане свој газда, наставила да усавршава технику и постала једна од ретких жена која у овом послу може да парира мушкарцима.

Фото: ГЗС

"Када смо кренули у посао све је било другачије него данас. Ту је била велика количина прасића, па сам ја била ту да му помогнем када је нешто требало, да донесем, однесем, супруг је нон стоп дотеравао прасиће. Кренули смо посао прво у кругу, а касније како се посао одвијао запослили смо и неколико људи и ја сам тада кренула да радим и у производњи и да сечем печење. Раније се све радило другачије, било је доста теже, данас постоји електрошок, шурилица, све иде доста брже, али ја сам ту да помогнем и ако је некада потребно да се закоље прасе на старински начин", каже Снежана Марковић за агенцију РИНА.

Фото: ГЗС

А када заврши цео процес од клања па све до печња, Снежани сервирање овог српског деликатеса буде као од шале.

"Некада се радило са сечкама, сада радим са сатаром да парче меса не би имало много отпада. Печење сечем на свадбама, по ресторанима. Када сам почињала била сам доста млада и неискусна, али сам ево све научила. Пријатељи су мерили време, и за осам минута успела сам да цело прасе исечем и сложим у овале”, додала је она.

Фото: ГЗС

„Не може рећи да је увек лако, али воли овај посао, а како истиче најважније је да увек испоштују људе. Сада за време празника имамо и доста купаца из Београда. Пре короне су "радили" око 600-700 комада дневно за време Божићних празника, сада је то мало мање, али опет народ се држи тих обичаја. Породични посао одржали су све до данас, захваљујући томе што сви чланови породице функционишу као добро уиграна екипа, најукусније печенице излазе баш из њихових пећи”, рекла је Снежана.

Фото: ГЗС

"Кренули смо само са једном малом фуруном, било је доста тешко, а онда смо полако из године у годину проширивали посао", прича њен супруг Драган.

Иако су поскупљења учинила своје, ових дана у сусрет једном од два најрадоснија Хришћанска празника, Марковићима су руке пуне посла јер обича да се на Божићној трпези обавезно нађе свињско печење не застарева.

Прича о овој вредној жени биће емитована сутра (на Божић) у емисији "Нећете Веровати" чиј је аутор Гвозден Николић  на Првој српској телевизији у 18:50

 

 Фото: ГЗС

ГЗС/РИНА








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


klanje prasici pecenjari

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • ZOXX      | 07.Jan 2023.05:29 h

    Aj slučajno da joj muž dođe kući pijan.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    060 5000 150, 032 347 001

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 142.704.866 посета
    Тренутно на сајту: 143 посетилац(a)