Недимовић: Насип у Лучанима је симбол одбране од поплава, мештани су сада безбедни 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Недимовић: Насип у Лучанима је симбол одбране од поплава, мештани су сада безбедни
Trenutno na sajtu: 324       |       Podeli:
13.12.2018 | 0 коментар(а)



Лучани –Изграђен насип и црпна станица на реци Бјелици су симбол одбране од поплава у нашој земљи.
Бранислав Недимовић, фото: РИНА

Након поплава 2014. и 2016. издат је налог од стране председника Александра Вучића да се проблем у општини Лучани мора решити. Приступљено је хитним радовима и као резултат имамо сигурност да се сценарио из претходних година више неће поновити. Сви мепштани Лучана су сада коначно безбедни, па чак и да се понови давна 1965. година кад су поплаве биле највеће, опет смо сигурни и за 80 цм виши од могућег нивоа воде. Овде нећемо стати јер нам је циљ да регулишемо и бујичне потоке”, изјавио је министар  пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади РС, Бранислав Недимовић.

Директор ЈП “Србија воде”, Горан Пузовић  истиче да је систем заштите Лучана од поплава један од најсавременијих.

Горан Пузовић, фото: РИНА

“Након налога који смо добили, почели смо са хитном израдом система и сада као резултат имамо  насип од 1.6 км дужине, бетонски зид од 770 метар, хидротехнички тунел и црпну станицу. Данас је на њој намонтирана једна пумпа капацитета 1,6 кубних метара у секунди, а у току је набавка и монтажа још три пумпе, па планирамо да цео систем буде комплетно оспособљен до половине јануара. А за ову инвестицију из државног буџета издвојено преко 200 милиона динара”, изјавио је Пузовић и додао да је овај пројекат јединствен пример добре сарадње свих фактора.
“Удруженим снагама Владе РС, јавних предузећа, локалне самоуправе и привредника из Лучана, овај систем је изграђен. Добртом синхронизацијом свих смо успели да мешетане обезбедимо, али и фабрике које се налазе у близини. Привредници су препознали значај заштитног бедема и уложили средства, јер ипак је то мање него санирање штета од поплава”, нагласио је Пузовић.

Весна Стамболић, изразила је своју захвалност због урађеног насипа, јер локална власт не би могла сама решити проблем који су имали.

Весна Стамболић, фото: РИНА

“Ово показује да је Влада РС заиста схватила дубину и озбиљност ситуације у којој смо се нашли. Пред воденом стихјом могла су се наћи сва домаћинства која су наши мештани годинама градили. Кад је председник Александар Вучић рекао да све мора бити хитно завршено, имали смо малу сумњу, али показало се да је урађено све како је рекао. Издвојен је велики новац, и ово је пројекат од највеће важности за општину Лучани и наше мшетане”, изјавила је Весна Стамболић.


Агенција РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


poplave lucani sistem odbrane

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.368.851 посета
Тренутно на сајту: 325 посетилац(a)