Вујовић: Планирани буџет Министарства заштите животне средине за 2023. годину 18,2 милијарде динара 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Вујовић: Планирани буџет Министарства заштите животне средине за 2023. годину 18,2 милијарде динара
Trenutno na sajtu: 312       |       Podeli:
08.12.2022 | 0 коментар(а)



Зелена транзиција и улагање у подизање еколошких стандарда у нашој земљи су међу кључним приоритетима Владе Републике Србије,
Вујовић: Планирани буџет Министарства заштите животне средине за 2023. годину 18,2 милијарде динара, Фото: ГЗС

а стратешки циљ чланство у Европској унији и примена Зелене агенде за Западни Балкан – поручила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић на отварању регионалне „Лук ап“ конференције, која је на Копаонику окупила велики број стручњака из области енергетике и заштите животне средине.

Вујовић је истакла да је Зелена агенда шанса за развој, модернизацију технологија и успостављање нових и бољих могућности на већем тржишту у корист животне средине, додајући да је Министарство на чијем је челу идентификовало активности које је потребно предузети како би се Декларација из Софије успешно спровела у пракси.

Према њеним речима, у Србији ће бити потребно око 12,7 милијарди евра за усклађивање са главним директивама и прописима ЕУ само у оквиру Поглавља 27, док трошкови примене Зелене агенде за Западни Балкан још увек нису процењени, с обзиром да она превазилази и Поглавље 27 и Кластер 4.

Највећи део укупног износа, око 12,4 милијарде евра, односе се на инвестициона улагања у развој инфраструктуре за управљање отпадом и отпадним водама и воду за пиће, на чему ми већ увелико радимо. Несумњиво, већ правимо значајан напредак у управљању отпадом, како у погледу планирања, тако и у погледу развоја зелене инфраструктуре, где су уочљива значајна побољшања. Одлагање отпада на санитарним депонијама порасло је са 24% у 2020. години, на 34% у 2021. години. Улажемо и напоре да повећамо стопу одвајања отпада на извору настанка и проценат рециклаже. Проблеме које имамо са несанитарним депонијама решавамо успостављањем регионалних центара са пратећом инфраструктуром и добром покривеношћу система сакупљања отпада, јер управо то је предуслов за затварање неусловних депонија. За то су нам значајна и два документа јавне политике која смо усвојили ове године - Програм управљања отпадом за период до 2031. године и Програм развоја циркуларне економије у Републици Србији од 2022. до 2024. године. Такође, важно питање на којем посвећено радимо јесте и решавање проблема тзв. историјског отпада, с циљем да га у нашој земљи очистимо до нултог стања – рекла је Вујовић.

Говорећи о сектору отпадних вода, Вујовић је навела да су у више од 100 локалних самоуправа тренутно у току различите активности, од фазе планирања до изградње постројења за прераду отпадних вода и пратеће канализационе мреже.

Велики број капиталних зелених пројеката које реализујемо широм Србије, доказ су наше посвећености заштити животне средине, чему у прилог говори и константно повећање буџета Министарства заштите животне средине, који је у 2020. години износио 7,9 милијарди динара, док је планирани буџет за 2023. годину 18,2 милијарде динара. Наша посвећеност Зеленој агенди за Западни Балкан биће исказана и преко најважнијег стратешког документа из ове области, Стратегије заштите животне средине – Зелена агенда за Србију, чије усвајање очекујемо крајем следеће године – истакла је Вујовић.

Министарка је поручила да је за испуњење заједничких „зелених“ циљева важан допринос свих грађана, привреде, стручне јавности, науке и иновација, јер једино удруженим напорима и заједничким радом може се осигурати чиста и здрава животна средина, за добробит садашњих и будућих генерација.

 

 

 

ГЗС 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.495.618 посета
Тренутно на сајту: 312 посетилац(a)