Војна вежба без камера, не заборавимо Чачак и Земун када причамо о „дроновима самоубицама“ 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Војна вежба без камера, не заборавимо Чачак и Земун када причамо о „дроновима самоубицама“
Trenutno na sajtu: 416       |       Podeli:
28.10.2022 | 0 коментар(а)



Недеља за нама била је интересантна у погледу разноликих индиректних последица руске агресије на Украјину широм земаља бивше Југославије.

Традиционално, најзанимљивије је било у Србији.

Како у Хрватској, тако и код њеног источног суседа, сваки догађај везан за одбрамбене политике и део који нас посебно интересује, ваздухопловне техничко-технолошке приче, дешава се због осмомесечног оружаног конфликта.

Иако је нова Влада Србије овога пута филтрирана од екстрема који су кроз своје активности доносили више вербалне штете него реалног сврставања, Србија и даље игнорише (по ко зна који пут у својој историји) чињеницу да једина има мишљење које се разликује, што представљено и графички делује прилично непријатно. Да ли због недовољно добре процене или кључне зависности од Русије у битној теми непризнавања насилно отцепљене и самопроглашене државе Косово, последице избора Србије преливају се, као и у остатку Европе, на одлуке о наставку наоружавања. У сред изазова јаснијег сврставања за или против Русије, Србија се суочава са непосреднијим проблемом – могућношћу насиља на северу Косова након потенцијалног присиљавања становништва српске националности да уради нешто што представља непреговарано цементирање државности некадашње српске територије.

Вежба без камера?

Тако је у уторак председник Србије Александар Вучић, након новинарског питања, потврдио да се на територији целе државе одвијају војни маневри коју је карактерисао као војну вежбу уз констатацију да „нисмо хтели да много причамо о томе, да је то једна од највећих, са много хиљада војника свих родова војске“.

Неколико сати касније, тек након ове председникове изјаве на завршетку невезаног догађаја у Власотинцу, Министарство одбране је издало саопштење да се вежба зове „Маневри 2022“, да се очигледно ради несценираном приказу за медије будући да се састоји од интензивних активности свих видова, родова и служби, да у себи садржи и део резервног састава, што ће све трајати до 5. новембра. Веза са потенцијалним безбедносним изазовима у јужној српској покрајни садржи се у делу саопштења који говори о увежбавању „превентивног распореда снага“.
Рафали, „дронови самоубице“ и презентација хеликоптера за једног човека
Недељу смо почели са извештајем који потврђује да Србија и даље преговара о набавци вишенаменских борбених авиона Рафал, док смо у среду констатовали да је Хрватска, највероватније одмах након незабележеног инцидента који јој је долетео из Украјине, пресекла да надокнади озбиљно заостајање у капацитетима противваздухопловне одбране.

Тако ће након Талеса, још једна претежно француска компанија имати клијенте у више земаља бивше Југославије. МБДА ће преговарати са Хрватском о опцијама за ПВО системе и будући пакет наоружања за половне ХРЗ Рафале. Са Србијом ће наставити да сарађује на постојећим пројектима, такође ће преговарати о пакету наоружања за будуће РВ и ПВО Рафале али и да, како је Танго Сиx први јавио, отвара ново тржиште у Северној Македонији.
Што се конкретно Србије тиче, циклус деценијског неулагања у оружане снаге који је прекинут 2016. године наставља се и у садашној, за Србију, шизофреној геополитичкој ситуацији. Тако је поред приче о Рафалима, која је покренута пре рата у Украјини, председник Вучић, такође у уторак, изјавио да се инвестиције у оружане системе настављају кроз стандардно занимљиве правце које ћемо можда видети (а можда и нећемо) кроз предстојећи предлог буџета Министарства одбране. Свакако ће већина финансијски интензивнијих набавки традиционално бити потпомогнута националним буџетом.

– Много ћемо да улажемо у нашу војну индустрију али то неће бити бацање пара да они уживају у потрошеним парама а да не ураде ништа. Озбиљне технолошке инвестиције нам предстоје али и озбиљна куповина и дронова и дронова камиказа и беспилотних летелица, налазимо начин како да то узмемо, да то буде дозвољен продавац, покушавамо да набавимо одређене трансфере технологија да би могли сами да производимо такве ствари. – казао је Вучић.

Осим до сада јавно незабележене констатације да „неко троши паре а да после није урађено ништа“, намера доданих куповина безпосадних платформи се може донекле детаљније реконструисати.

Како је Танго Сикс први пренео, српско Министарство одбране је само неколико дана пре руске агресије на Украјину, објавило да планира да се прикључи глобалним трендовима када је разноврсност употребе беспосадних летелица у питању. Након тога смо добили још једну потврду да ће се наставити са куповином готових система, државна компанија за трговину наоружањем и војном опремом развија свој пројекат тренутно најхајповајнијег глобалног војно-ваздухопловног феномена медијски крштеног као „дронови самоубице“ а планирано је да њена подружница Утва коначно производи и негламурозније, али за српско РВ и ПВО подједнако далеке већ годинама, беспилотне летелице Пегаз.

Војнотехнички институт је најавио наоружавање Врапца а заборавља се да је Србија већ добављач једном, додуше иностраном, концепту „дрона самоубице“. Како је Танго Сикс први јавио 2019. године, компоненте Слободе Чачак и Телеоптика Земун налазе се у летелици RW-24 компаније Адаси, дела концерна Едге из Уједињених Арапских Емирата.

По свему судећи беспосадни сегмент српског РВ и ПВО биће благословен бројношћу различитих типова летелица, попут пилотираних ваздухоплова. Са једне стране се то може поново брендирати као „логистичка ноћна мора“ али се може поставити и другачије – конфликт у Украјини доказује да се беспосадне платформе губе у завидним бројевима и да их у реалном ратном сукобу очигледно никада не може бити довољно, па све и да их набављате из Турске, Кине, Емирата или неке четврте географске локације. Будући да тренутно у Србији постоји минимум седам (о најновијој ћемо тек ексклузивно писати) приватних компанија које могу развијати разноврсне концепте борбених и неборбених беспилотних летелица остаје само оно што је основа трошења националног и буџета Министарства одбране – добро планирање, здрава конкуренција и труд да што више тога буде произведено у Србији.

Недеља се завршила подједнако занимљиво као што је и почела. Како је Танго Сикс први јавио, одлазећи министар унутрашњих послова Александар Вулин одржао је презентацију руског специјализованог противпожарног хеликоптера руском амбасадору само неколико сати пре него што му је званично истекао мандат.

ГЗС/Танго Сикс




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.909.517 посета
Тренутно на сајту: 417 посетилац(a)