Моба и комишање нису заборављени, ево где се још увек ручно бере кукуруз! 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Моба и комишање нису заборављени, ево где се још увек ручно бере кукуруз!
Trenutno na sajtu: 491       |       Podeli:
27.10.2018 | 0 коментар(а)



Топола – У селу Војковци сложне комшије и даље организују мобу или помоћ без новчане надохнаде. Иначе у периоду док машине нису

смениле људску снагу моба је била основа за српског сељака. Једни другима су помагали колико су могли не тражећи за узврат новац већ помоћ у обављању сеоских послова.

Управо једна таква моба организована је недавно у селу Војковци а разлог да се сакупи десет комшија била је берба кукуруза.

„Сејемо кукуруз дужи низ година, ове године је на површини од једног хектара а принос је одличан. Овде су комшије сложне, међусобно се испомажемо и ниједан посао нам не пада тешко. Помажемо једни другима све што можемо. Машине јесу у великој мери замениле људску снагу али ипак се трудимо да одржимо наше старе обичаје и да се не заборави дух српског сељака“, казао је Бојан Мијаиловић.

Комишање је некада било место окупљања наших сељака а стари сада те обичаје младима препричавају.

„Дошао сам да помогнем Бојану, ми смо кумови и морамо да се испомажемо. Лакше је кад обере берач, али овако је дружење боље смех, шала и брзо иде. Прво смо просекли редове где ћемо бацати кукуруз, правили смо гомиле после такође ручно бацали на приколицу, утоварали, кући стоварили у кош. Цео процес смо одрадили ручно. Ја сам одрастао на селу, од малих ногу сам укључен у све послове тако да ми није тешко“, рекао је Душан.

За крај мобе скикнуло је прасе, уз печење и пун кош кукуруза праве се планови за нове послове на селу.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


кукуруз берба комишање

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.446.031 посета
Тренутно на сајту: 492 посетилац(a)