Букове шуме на Тари номиноване за Унескову листу светске природне баштине 


Radmilo Mišović - Srbija je u opasnosti, Čačak na prekretnici, ne smemo dozvoliti da ga vrate nazad neodgovorni politikanti              U Srbiji danas promenljivo oblačno i vetrovito, sa temperaturama do 24              Održana tribina naprednjaka u Donjoj Trepči             

 
Букове шуме на Тари номиноване за Унескову листу светске природне баштине
Trenutno na sajtu: 461       |       Podeli:
11.11.2020 | 0 коментар(а)



Бајина Башта – Након што су се средњовековни стећци који се налазе у долини реке Дрине код Бајине Баште,

нашли на листи Светске културне баштине, сада би се на још једној сличној могле наћи и букове шуме које расту на нетакнутим падинама планине Таре. Букове шуме у оквиру националних паркова Фрушка гора, Тара и Копаоник номиноване су за добра светске природне баштине УНЕСЦО-а и Србија ће са још 12 европских земаља бити уврштена у склоп прекограничног добра “Древне и нетакнуте букове шуме Карпата и других региона Европе”.

„На Тари су номиноване компоненте Звезда и Рача на површини од око 2000 хектара. Звезда садржи једну од ретких преосталих популација Панчићеве оморике у кањону реке Дрине у реликтној шумској асоцијацији букве, јеле и смрче. Компонента Рача обухвата реликтну шумску подасоцијацију букве и ораха у најнижем делу клисуре реке Раче. Ове компоненте се већ налазе у оквиру постојећих локалитета првог степена заштите који подразумевају строгу заштиту тако да практично неће бити измена у режиму управљања коришћења“, рекао је Драгић Караклић директор Националног парка Тара.

Директор Завода за заштиту природе Србије, мр Александар Драгишић, истиче да се предводи иницијатива да први резервати природе у Србији добију јединствени вид међународне заштите у оквиру Конвенције о заштити светске културне и природне баштине, чиме би се наша земља прикључила европском прекограничном добру.

„Номинација заштићених подручја у Србији са изузетним буковим шумама за светску природну баштину доказ да је природа у нашој земљи очувана и јединствена у европским и светским размерама а, учешће представника републичких и покрајинских и општинских органа корз подршку номинацији потврђује спремност државе да обезбеди услове за проглашење првог добра природне баштине“, рекао је Драгишић.

Двоје експерата из иностранства посетили су номиноване локалитете у Србији како би извршили евалуацију српских букових шума. Посету независног експерта IUCN-а и представника Координационе канцеларије организовао је Завод за заштиту природе Србије, у сарадњи са управљачима номинованих заштићених подручја – ЈП „Национални парк Фрушка гора“, ЈП „Национални парк Тара“ и ЈП „Национални парк Копаоник“ и Покрајинским заводом за заштиту природе.

Након успешно спроведене евалуационе посете номинованим компонентама у Србији, као и у осталим државама које су учествовале у овој номинацији - Босни и Херцеговини, Чешкој, Француској, Италији, Црној Гори, Северној Македонији, Пољској, Словачкој и Швајцарској, независни експерти о ће доставити своје извештаје Панелу за светску баштину у оквиру IUCN-а, који ће на основу тога доставити коначну препоруку Комитету светске баштине на пролеће 2021. године. На следећем заседању Комитета, планираном за средину наредне године, државе чланице Комитета ће гласати по питању ове номинације када очекујемо да ће ново проширење.

ГЗС/РИНА

 




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


bukove sume unesco

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 160.115.293 посета
Тренутно на сајту: 462 посетилац(a)