Тужна прича из Ариља! Сами на свету и тешко болесни: Браћа дрвосече с дијализе на ивици егзистенције! 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Тужна прича из Ариља! Сами на свету и тешко болесни: Браћа дрвосече с дијализе на ивици егзистенције!
Trenutno na sajtu: 374       |       Podeli:
08.02.2020 | 0 коментар(а)



Иван и Рајко Василијевић из Ариља болују од Алпотровог синдрома, а морају у надницу

Данас по четири и по или пет сати на дијализи, један по један, сутрадан у надници, у шуми, да секу и извлаче дрва, следећег дана на дијализи, па у надници...

Тако изгледа живот Ивана (39) и Рајка (35) Василијевић, браће из Ариља оболеле од Алпортовог синдрома, болести бубрега, тешке, смртоносне. На сву ту муку, смештени су у изнајмљеном станчићу у центру Ариља.

 

Кад сам их обишао, Рајко је био већ четврти сат на дијализи, Иван је чекао на ред... Све у њиховим животима је тешка мука. Целе јесени су, оних дана кад нису на дијализи, црнчили по шуми, секли и извлачили дрва, пре тога били су у малинама. Зимус, нема посла, не могу у надницу, па немају где ни да зараде преко потребни новац.

„Држава нам покрива трошкове дијализе, обојица имамо туђу негу и помоћ, али кад од тог новца одбијемо кирију од сто евра, комуналије, додатне лекове, остале трошкове, једва да остане за храну... Не бисмо у надницу да не морамо, али били бисмо и гладни да нам није шуме и наднице“,  каже Иван.

Рајко једва да има 40 килограма, скоро је оперисао слепо црево, пре тога очи, сад га боли кук, мора на операцију, Иван не чује добро.

„Двојица браће већ су нам умрли од болести од које и ми болујемо, обојица са 16 година, Зоран и Јерко.  Мајка је умрла од туге за њима, отац погинуо на трактору. Село Добраче, 21 км од Ариља, морали смо да напустимо због дијализе. Горе су нам због дугова и струју искључили, воде више нема него што има, а без тога нема дијализе. Сад смо подстанари, за струју дужни више од 70.000, долазили да нам искључе и овде у граду, све мука до муке“, казао је Иван.

Највећа невоља им је, ипак - стан. У село немају куд, из стана у ком су сад морају да се иселе до пролећа.

Фото: Зоран Шапоњић

 

Број жиро рачуна у Комерцијалној банци на име Ивана Василијевића је 205-9011006128887-21. Свака помоћ је добродошла, а браћи, у складу са законским могућностима, понекад помаже и општина Ариље, која је скоро платила део дуга за струју.

 

ГЗС/Курир




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


drvosece dijaliza arilje pomoc

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.864.241 посета
Тренутно на сајту: 375 посетилац(a)