Европски викенд посматрања птица 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Европски викенд посматрања птица
Trenutno na sajtu: 312       |       Podeli:
26.09.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Милиони птица селица ових недеља ће напустити Европу и одлетети на своја зимовалишта у Африци. Птице селице преваљују хиљаде километара

и многе опасности које их угрожавају на њиховом селидбеном путу. Друштво за заштиту и проучавање птица Србије и БирдЛифе Европско партнерство позивају људе да искористе прилику 30. септембра и 1. октобра да открију чудесан свет сеобе птица.

Европски викенд посматрања птица организује се од 1993. године и највећи је догађај БирдЛифе партнерства у Европи. Овај догађај кроз разне активности или једноставно само кроз посматрање птичије сеобе на југ сваке године привуче на десетине хиљада учесника.

Фото: Туристичка организација Чачак

Ове године 40 националних партнера БирдЛифе Интернатионал из 39 земаља Европе и Централне Азије позивају људе да посматрају птице и чују занимљиве чињенице о сеоби птица и опасностима са којима се оне суочавају током сеобе.

Као и претходних 10 година за Европски викенд посматрања птица биће организовани излети у ПИО „Овчарско-кабларска клисура“.

Излет организују Друштво љубитеља птица и природе „Сове на опрезу“ и ЈУ Туристичка организација Чачка (ТОЧ) као управљач заштићеног подручја ПИО „Овчарско-кабларска клисура“.

У саопштењу ТОЧ-а се наводи да ће 30. септембра и 1. октобра на излет кренути више од 200 ученика основних школа са територије Града Чачка и Пожеге.

Фото: Туристичка организација Чачак

Излет је едукативног карактера са програмима на три локације. У простору истуреног одељења ОШ „Ратко Митровић“ биће организована предавања на тему - Заштићено подручје ПИО „Овчарско-кабларска клисура“ и „Птице нашег краја“ као и изложба фотографија, постера и кућица за птице. Ученици ће присуствовати раду орнитолошког прстеновачког кампа где ће се упознати са методом прстеновања птица. Трећа вероватно најатрактивнија активност биће пловидба језером Међувршје и посматрање птица на води и приобаљу.

Ученици у пратњи професора долазе у Овчар Бању возом око 12 часова, а повратак је предвиђен, такође возом у 16:35 часова.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.496.019 посета
Тренутно на сајту: 313 посетилац(a)