Ponos Užica: Studenti Boško, Stefan i Mihajlo pobednici su inovacionog foruma 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Ponos Užica: Studenti Boško, Stefan i Mihajlo pobednici su inovacionog foruma
Trenutno na sajtu: 317       |       Podeli:
17.04.2023 | 0 коментар(а)



Užice - Boško Zarić, Stefan Nikolić i Mihailo Đurić učenici “Tehničke škole Užice” činili su tim, koji je



odneo ubedljivu pobedu na takmičenju organizovanom u okviru Srpsko- francuskog inovacionog foruma u organizaciji Francuske ambasade. “Zelena energija za zelene automobile” naziv je njihove ideje koja je pobedila, iako su ostali takmičari bili studenti. Sa željom da ih upozna i čestita im na uspehu koji su postigli, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević priredila je prijem za učenike i njihove mentore, prenosi RINA.

Uz podsećanje da je Vlada Republike Srbije je u proteklom periodu uložila značajna sredstva u naučno tehnološki razvoj izgradnju naučnih i tehnoloških parkova širom naše zemlje, gradonačelnica je ovom prilikom najavila mogućnost da se i Užicu ove godine izgradi jedan takav park, koji će pored već postojećeg Regionalnog inovacionog startap centra biti prava baza za stavaranje tehnoloških inovacija.

“To nam pokazuju i rezultati učenika koji su danas sa nama, a koji su ostvarili veliki uspeh. Koliko je njihova pobeda značajna govori i činjenica da su im konkurenicija bili studenti Univerziteta iz Novog Sada, Beograda, Niša i Kragujevca, a da su oni bili jedina ekipa srednjoškolaca. Ja im čestitam i naravno želim još mnogo ovakvih uspeha. Mi ćemo se truditi da ih pratimo i naravno u skladu sa mogućnostima podržimo, danas njihove ideje a sutra inovacije i biznise. Znamo da je ono čime se bave budućnost i nešto što stvara uslove da ostanu da žive u svom gradu i svojim znanjem doprinose njegovom daljem razvoju. Hvala vam deco što ste još jednom pokazali da centri znanja nisu samo najveći gradovi i da Užice ima čime da se pohavali i po pitanju razvoja IKT sektora”.

Njihovom uspehu doprinela je stručna podrška od strane RRA “Zlatibor ” Užice, koja ima potpisane sporazume o saradnji sa svim srednjim školama u gradu i Akademijom strukovnih studija Zapadna Srbija. Prema rečima Danijela Panić sa učenicima su prošli kompletnu pripremu u smislu analize poslovne ideje, istraživanja tržišta, pripreme inovacionog poslovnog plana, finansijskih analiza i same prezentacije.

“Ti momci su zaista vredno radili i zasluženo pobedili. Njihova ideja odnosila se na obnovljive izvore energije i kao takva ostala bi samo ideja, ukoliko se ne bi adekvatno razradila kroz inovativni poslovni model i ukoliko oni ne bi savladali način na koji da prezentuju tu svoju poslovnu ideju. Oni su i pobednici našeg prvog Startap kampa održanog prošle godine u Regionalnom inovacionom startap centru i od tada traje naša saradnja”.

Da je velika privilegija raditi sa mladim ljudima potvrđuje i Biljana Nikolić, nastavnik preduzetništva u Tehničkoj školi Užice.

“Moj zadatak je da ih malo motivišem i prosto deca sve preuzimaju na sebe i rade. Ovo nije prvi uspeh, godinama unazad škola osvaja visoka mesta na takmičenjima i već su prepoznati među univerzitetima u Beogradu i drugim velikim gradovima”.

To što su im na ovom takmičenju konkurencija studenti, prema rečima Boška Zarića učenik četvrtog razreda “Tehničke škole Užice” na smeru mehatronika, nijednog momenta nije im predstavljalo problem.

“Nismo tako ni razmišljali jer u našoj školi možemo da dobijemo znanje kao sa fakulteta, zahvaljujući stručnim profesorima. Glavna ideja su stanice za punjenje električnih vozila putem solarnih panela i vetrogenartora, tako bi se automobili punili na zelenu energiju i sama životna sredina bi bila mnogo zdravija i čistija. To je bila glavna ideja koju smo razvijali, tehnički u školi, a RRA “Zlatibor” nam je pomogla oko finansija, marketinga i stvari koje u školi nismo mogli da naučimo”.

“Čak i ljudi iz Francuske koji su bili u žiriju bili su iznenađeni našim znanjem koje smo stekli u dosadašnjem školovanju jer u Francuskoj imaju samo gimnaziju, a ne i stručne škole i oni su baš bili fascinirani našem znanjem”, dodaje Stefan Nikolić, uz zahvalnost profesorima i mentorima na podršci.

Za Mihaila Đurića trećeg člana ovog tima ovo je bilo zanimljivo i dragoceno iskustvo.

“Proširili smo znanja i upoznali se sa veoma kreativnim idejama. Kada je reč o realizaciji naše ideje ona je moguća ali su finansije najveća prepreka, pa će sve zavisiti od potencijalnih investitora”.

Zbog samih propozicija takmičenja oni su nastupali pod okriljem Univerziteta u Kragujevcu a prorektor za inovacije sa kragujevačkog univerziteta prof.dr. Vladimir Senić izrazio je ogromno oduševljenje pobedom tima i prisustvovao svečanoj dodeli nagrada.

 

 

 

 

GZS / RINA




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.128.967 посета
Тренутно на сајту: 317 посетилац(a)