позвани су да се придруже пробању ове посластице. Поклопац овог магичног ћупа са кутлачом у руци скинуће Дејан Ковачевић председник организационог одбора првог сабора виолиниста Србије и председник општине Горњи Милановац.
Изумитељ рекордног лонца јесте мајстор овог заната Милун Тошић (84), из Мрчајеваца који га је конструисао и током прошле ноћи пробдео крај ове велике чаролије. Јер лонац од 560 литара мора да се кува од 8-10 сати, са шест ложишта на разним странама и уз будно око Тошићево.
„Ако људи мисле да је једноставно припремити и приготовити овако једну посластицу, варају се. Али, мени ништа није тешко ако видим да је наш српски народ сложан и задовољан“.
Милун Тошић поред лонца, фото: РИНА
Како се припрема овај специјалитет?
Ево овако: Потребно је 350 килограма киселог купуса, 110 килограма меса, 5 литара уља, 50 килограма црног лука, 8 килограма шангарепе, 2 килограма белог лука, 5 килограма зачина, и још по нешто што је мајсторска тајна.
Нашим обичним домаћицама, међутим, не бисмо препоручили да се упуштају у овакву авантуру јер то само Милун зна. Тошић је иначе као мајстор свог посла у најчувенијем селу Шумадије, један од зачетника купусијаде у Мрчајевцима која ће и ове године уверен је привући бројне посетиоце из завичаја и разних делова наше отаџбине.
РИНА
Dodaj sliku
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.
Župana Stracimira 9/1, Čačak
redakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com
Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.
Izrada: DD Coding
© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.