Изградња пречистача на Златибору креће у јулу 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Изградња пречистача на Златибору креће у јулу
Trenutno na sajtu: 442       |       Podeli:
31.05.2017 | 0 коментар(а)



Чајетина - Изградња постројења за пречишћавање отпадних вода у насељу Обудовица на Златибору почеће у јулу, потврдили су у општини Чајетина.

Експропријација терена је почела, и у току је и израда Пројекта за грађевинску дозволу, након чега конзорцијум који је добио посао на тендеру (чине га словеначка компанија Хидроинжениринг, Беохидро из Београда и ужичко Јединство) може да почне грађевинске радове. Они би требало да буду завршени до краја грађевинске сезоне, како би остали радови могли да буду настављени у затвореном простору.

"Реализација пројекта почела је у августу 2016, када је кренула израда документације, а уговорено трајање пројекта је 870 дана, што обухвата и пробни рад постројења", каже Драгана Топаловић, грађевински инжењер из Општине Чајетина.

То значи да би у 2019. години у постројењу Обудовица требало да почне пречишћавање отпадних вода.

Како додатно објашњава наша саговорница, објекат за прикупљање и пречишћавање отпадних вода је пројектован да задовољи потребе пречишћавања отпадних вода за 20.000 еквивалнет становника (ЕС) у првој фази, док би у другој фази задовољио додатни капацитет од 10.000 ЕС.

"Након реализације обе фазе, постројење за пречишћавање отпадних вода Златибор имаће укупни капацитет од 30.000 ЕС, са капацитетом отпадне воде од 140 л/с",  додаје Топаловић.



Изградња постројења на Златибору коштаће око 4,5 милиона евра, а како кажу у општини средства су обезбеђена из општинског буџета, док је део од 1,5 милион евра донација Словеначке владине агенције ЦМСР. У овогодишњем општинском буџету за те сврхе издвојено је 60 милиона динара (око 488.000 евра).

Поменути пројекат израђен је у складу са Законом о водама и конципиран је да побољша и унапреди квалитет функционисања комуналне инфрастурктурне мреже и објеката Златибора.

Иначе, у Србији би, према захтеву ЕУ из Поглавља 27 (животна средина) требало да буде изграђено више од 300 постројења за пречишћавање отпадних вода. Процењује се да је за њихову изградњу потребно око 5 милијарди евра, а средства би требало да буду обезбеђена из европских фондова, буџета државе, покрајине, градова и општина, донација...

Е капија




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.434.998 посета
Тренутно на сајту: 441 посетилац(a)