Ана Брнабић - трећи пут на челу Владе Србије 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Ана Брнабић - трећи пут на челу Владе Србије
Trenutno na sajtu: 360       |       Podeli:
27.08.2022 | 0 коментар(а)



Актуелна премијерка Ана Брнабић поново је мандатар за састав Владе Србије, што ће бити трећи пут да води кабинет у Немањиној 11.

Брнабић је рођена је 1975. године у Београду. Завршила је Пету београдску гимназију.

Поседује мастер диплому пословне администрације на Универзитету Нортвуд и мастер пословне администрације Универзитета у Халу у Великој Британији, као и више од 10 година рада са међународним организацијама, страним инвеститорима, локалним самоуправама и јавним сектором у Србији, наведено је у њеној биографији.

У августу 2016. године изабрана је за министарку државне управе и локалне самоуправе, а ту функцију је обављала до избора за премијерку, годину дана касније.

Као министарка државне управе и локалне самоуправе посебно је радила на реформи јавне управе кроз увођење електронске управе у Србији, а неки од најзначајнијих реализованих пројеката су е-Беба, аутоматска размена података измеду органа јавне управе, електронска пријава и плаћање пореза на имовину, електронски упис деце у вртиће и школе...

Најзаслужнија је за процес дигитализације Србије, а као председница Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије, у консултацијама са ИТ индустријом, стартап и иновационим компанијама, развила је Акциони план, који је, између осталог, допринео да ИКТ сектор буде најбрже растући сектор у Србији.

Чланица је групе "Нови лидери за Европу" Светског економског форума и Саветодавног одбора организације "Wорлд Миндс" која окупља најважније светске иноваторе из свих области.

Пре избора у Владу Србије, била је директорка компаније "Континентал винд Србија", председник Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и члан Управног одбора непрофитне организације ПЕКСИМ која стипендира студенте из Србије и Северне Македоније да заврше мастер студије на Универзитету Кембриџ, под условом да се врате у своју земљу и помогну њен развој и реформе.

Добитница је бројних признања за развојне пројекте на којима је радила, промоцију друштвено-одговорног пословања и толеранције.

Иначе, Ана Брнабић је друга жена и припадница ЛГБТ заједнице на челу Владе у свету, а прва на Балкану.

После избора за премијерку у јуну 2017. године, на седници парламента 28. октобра 2020, изабрана је по други пут на ту функцију, а ово ће јој бити трећи мандат на челу Владе Србије.

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.471.876 посета
Тренутно на сајту: 360 посетилац(a)