Жиофре: Посвећени смо припремама за што бржи улазак Србије у ЕУ 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Жиофре: Посвећени смо припремама за што бржи улазак Србије у ЕУ
Trenutno na sajtu: 451       |       Podeli:
08.03.2023 | 0 коментар(а)



Чачак - Амбасадор Европске Уније у Србији, његова екселенција Емануел Жиофре и амбасадорка Краљевине Шведске Аника Бен Давид



посетили су град Чачак. Своју посету започели су састанком са градским руководством.

„Рекапитулација каже да је ЕУ и Влада Шведске уложила 5 милиона евра неповратних средстава у наш град кроз различите пројекте. Имамо још увек сјајну сарадању са Шведском развојном агенцијом која је инвестирала у наш град око два милиона евра. У оквиру пројекта „Не оставаљајући никога иза себе” у наредних месец дана треба да поделимо 12 кључева за станове особама које су изашле из хранитељских породица, женама жртвама насиља као и мањинским групама. Такође, изграђена је и зграда на Љубић кеју за избегла лица из Босне и Херцеговина и ту ће 25 породица добити смештај. Радили смо велики пројекте који се тиче планског акта за постројење за пречишћавање отпадних вода, пре тога 900.000 евра за изградњу трансфер станице. Надамо се да ћемо уз помоћ наше Владе, ЕУ и Владе Републике Шведске ући у саму изградњу постројења која ће износити око 36 милиона евра”, рекао је између осталог градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић, фото: ГЗС

Амбасадор Европске Уније у Србији, његова екселенција Емануел Жиофре честитао је грађаним Чачка на добијеној титули Прве престонице културе.

„Ово је моја прва посета Чачку али то не значи да ЕУ и овај град не сарадјују увелике, чак имају велику историју сарадње поготову у области социјалног становања, помоћ интерно расељеним лицима као и социјално - економске пројекте као и пројекат који се тиче Научно - технолошког парка. Све ово је показатељ наша велике посвећености да помогнемо не само овом граду већ и Србији да се што пре припреми за чланство у ЕУ. Радујем се што ћемо данас посетити неколицину наших пројеката, као што је НТП у коме раде и развијају се неколико малих предузећа. Ми смо њима пружили велику подршку већ смо 670 хиљада евра за развој компанија. За програм социјалног становања смо издвојили 1,1 милион евра а ту су и бројне и друге ствари. ЕУ и Република Србија се не ослањају само на економске успехе али када говоримо о њима у претходних 15 година бројне компаније које су дошле из Европске уније уложиле су овде 19 милијарди евра. Трговинска размена је у протеклом периоду је у константном порасту, а извоз Србије у ЕУ је порастао пет пута. Један од примера успешне фирме из ЕУ која је дошла из Шведске, овде у Србију јесте и компанија Литопапир”, казао је амбасадор ЕУ Жиофре нагласивши да ће обиласком Моравског маркета и пробањем локалних специјалитета и деликатеса много боље упознати овај крај.

Амбасадор Европске Уније у Србији, његова екселенција Емануел Жиофре, Фото: ГЗС

Амбасадорка Краљевине Шведске Аника Бен Давид рекла је да је први пут у фебруару ове године посетила Чачак када смо у НТП организовали међународну конференцију која је носила назив „Нордијска зелена решења” за Србију.

„Шведка је водећи билатерални донатор Србије када је реч о заштити животне средине и ми са градом Чачком имамо дугогодишњу сарадњу. Радили смо на припреми пројекта за изградњу постројења за прераду отпадних вода за коју се надамо да ће ускоро почети да се гради као и на великом пројекту рециклаже и управљања отпадом.

Ми смо прошле године заједно са ЕУ и Владом РС имали пројекат заједно са 17 општина из земље на изградњи инфраструктуре и подизања свести градјана о важности рециклирања јер желимо да помогнемо Србији да испуни један циљ који је већ испуњен у Шведској, а то је да само један посто нашег отпада заврши на депонији , док се 98 односно 99 одсто отпада рециклира. Ми сматрамо да се тако нешто може урадити и у Србији.

Амбасадорка Краљевине Шведске Аника Бен Давид, ФОТО: гзс

Импресионирана сам амбицијама градоначелника Чачка и његовог тима када је реч о плановима да Чачак буде атрактивно место за живот и са велимим интересовањем пратићемо реализацију тих пројеката. У току дана посетићемо шведску компанију, односно компанију шведског ивеститора, Литопапир, фирму која своје производе извози у више од 30 земаља, углавном из ЕУ. Број шведских комапнија које инвестирају у Србију сваким даном се повећава и тренутно је премашио бројку од 100 и запошлајвају преко десет хиљада људи. Ове компаније доносе и нову културу социјалног дијалога и бољих и праведнијих услова за све запослене.

Поводом Медјинародног Дана жена, је истакла да од 1995. Одине од када је упловилау дипломатске воде, у Шведској је само до десет посто амбасадорских позиција било за жене, а анас је тај проценат негде око 50 посто. Родна равноправност је велика и аметна ствар која доноси добробит целокупном друштву. ЕУ чини све да помогне Србији да убрза пут ка ЕУ, истакла је Бен Давид.

Своју посету наставиће обиласком примера добре праксе где Европска Унија и њен чланице подржавају унапредјење конкурентности локалне привреде кроз ЕУ ПРО Плус програм. Тако ће обићи предузеће „Литопапир”, дистрибутивни центар „Моравски маркет”, а своју посету завршиће обиласком Научно-технолошког парка.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak ambasador svedska EU

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.324.407 посета
Тренутно на сајту: 452 посетилац(a)