Излети за ђаке од 3.000, превисока или реална цена? 


Sunčan i topao poslednji dan aprila              Poznati članovi nove vlade, mandatar za sastav Pokrajinske vlade Maja Gojković              Zajednica auto-škola u Čačku dobija poligon za obuku vozača              Koalicija „Svi za Čačak” danas i sutra prikuplja potpise za kandidaturu              Komaranska košija na Boretinom brdu 1. maja             

 
Излети за ђаке од 3.000, превисока или реална цена?
Trenutno na sajtu: 315       |       Podeli:
20.05.2017 | 0 коментар(а)



Цена једнодневних излета за основце, који најчешће коштају од 1.500 до 3.000 динара је, према схватању већине родитеља, превисока, док туристичке агенције тврде да је она реална.

Дечји излети и екскурзије се као и редовна настава, планирају на почетку школске године, а родитељи основаца мисле да је њихова цена често неоправдано висока.

"Школа у годишњем плану има једнодневни излет, било да се ради о јесењем или пролећнем делу школске године и одељенски старешина преузима као вођа пута на себе одговорност за тај део посла", објашњава за Танјуг помоћник министра образовања Богољуб Лазаревић.

Како ресорно Министарство, иако нема утицаја на саму цену, доноси правилник о дечјим путовањима, Лазаревић истиче да оно што је њиме предвиђено јесте да све активности које су планиране излетом морају да буду укључене у цену.

"Оно што смо ми правилником предвидели је да нема такозваних факултатива на путовању, дакле не сме дете да дође у ситуацију да му се новац трази за време путовања. Све активности које су планиране излетом или било којом врстом путовања морају бити у укупној цени коштања и родитељи је морају знати унапред", истиче он.

О структури цене коштања договарају се школа и агенција, навео је он, али оно што Министарство може гарантовати родитељима јесте да цена мора да им буде позната пре самог пута и дете не сме да даје никакав додатни новац за време самог излета.

У Правилнику који између осталог препоручује и дестинације за одређени узраст, стоји и да савет родитеља мора да се сагласи са свим елементима, па и с ценом излета.

"Без савета родитеља ниједна активност не може бити организована. То је уређено тако зато што родитељи у потпуности плаћају свако путовање свог детета", каже Лазаревић.

Да савет родитеља мора дати сагласност на сваки аспект плана о школским излетима, потврдила је и власница туристичке агенција "Вања травел" Вања Ђекић.

На питање шта све мора бити укључено у цену, каже да то зависи од договора са школама и родитељима пре јавних набавки, а зашто је цена тако висока, Ђекић каже да је то зато што је у њу укључено апсолутно све.

"У цену мора бити укључено све, а то значи превоз, ручак, ангажовање тристичких водича који су обавезни за време таквих путовања, осигурање, морају бити укључени сви локалитети, да ли су то музеји, галерије", набраја Ђекић.

Једнодневни излети са свим тим елементима, како каже, обично коштају од 2.000 и до 2.500, зависи које дестинације су у питању.

"Родитељ мора да добије комплетан програм аранжмана, и они на основу њега и свега што улази у цену кажу јесу ли сагласни или нису", навела је.

Најчешће дестинације за једнодневне излете су, рекла је она, Фрушка гора, Фрушкогорски манастири, Вршац, Опленац, Топола, Орашац, Тршић, Сребрно језеро, Смедерево и Пожаревац.

Извор: Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.774.727 посета
Тренутно на сајту: 315 посетилац(a)