Камен са планине Венчац јединствен у свету, Радуловићи га обрађују и извозе 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Камен са планине Венчац јединствен у свету, Радуловићи га обрађују и извозе
Trenutno na sajtu: 467       |       Podeli:
09.10.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Славу Србије широм света већ годинама бране спортисти, малине као један од најпознатијих брендова, али мало људи зна да наша земља има још
Фото: РИНА

нешто чиме може да се поноси. Бели камен са планине Венчац чувен је и тражен на свим мердијанима, а чак је уграђен у стубове Беле куће у Вашингтону. Обрадом овог камена годинама уназад бави се породица Рдуловић, а из њиховог малог погона у селу Доња Трепча финални производ обилази Европу.

"Овај камен важи за најбељи, након његовог опрашивања тај гранулат улази у процес производње и за ових седам година успели смо да произведемо негде око четири и по хиљаде камена који извозимо у девет земаља", каже за РИНУ власник Драгиша Радуловић.

Мало предузеће са само четири запослена постигло је велики успех и ван граница Србије, што није остало непримећено па је Драгиша добио престижну награду од стране Форума привредника Чачка.

„Наш финални производ након стерчовања иде код наших купаца где се прави декоративна фасада, индустријски под, користи се за акваријуме или за хортикултуру за цвеће. Вреће су од око 25 килограма, и отприлике једна врећеа може да покрије осам кватртаних метара кулира”, изјавио је Радуловић.

За обојени шумадијски камен са Венчаца, чуло се далеко и преко Атлантика и он се и дан данас налази на виђенијим кућама света.

„Стубови на Белој кући су рађени од венчачког мермера у комаду. Тада су исклесани у Србији и одвезени бродом у Америку, тако да тај камен има своју причу, независно од нас”, истакао је Драгиша.

Србија је управо захваљујући овом малом предузећу под Вујном постала водећи извозник украсног камена овог дела Европе и многе фасаде од Грчке и Албаније, па све до Мађарске украшене су камнеом подно планине Вујан.

ГЗС/ РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Kamen vencac pogon

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.258.207 посета
Тренутно на сајту: 468 посетилац(a)