Биомаса – енергент будућности 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !             

 
Биомаса – енергент будућности
Trenutno na sajtu: 553       |       Podeli:
27.07.2017 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - У згради Окружног начелства одржан је састанак у организацији председника општине Горњи Милановац

Дејана Ковачевића и Канцеларије за управљање јавним улагањима Републике Србије.

Тема састанка био је систем грајања у градовима и општинама и могућност преласка на биомасу. На састанку су учествовали председници општина и представници локалних самоуправа и комуналних предузећа. Састанку су присуствовали представници 11 локалних самоуправа: Горњи Милановац, Параћин, Чачак, Рача, Крупањ, Пожега, Ариље, Крагујевац, Лозница, Јагодина и Трстеник.

Председник општине Горњи Милановац, истакао је заинтересованост за систем грејања на биомасу, али и за обновљиве изворе енергије уопште.

Котларници у Горњем Милановцу предстоји реконструкција и изузетно смо заинтересовани за овај програм Владе Републике Србије и Канцеларије за управљање јавним улагањима. Надам се да ће, као последица овог састанка, доћи до промене енергената за грејање јер ћемо имати ниже цене за грејање али и здравију животну средину. Ми и даље користимо мазут као енергент и то је неприхватљиво из много разлога и мора се мењати“, рекао је председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић.

Ђорђе Вуковић је, у име Канцеларије за управљање јавним улагањима, представио пројекат државе за финансирање преласка система за грејање у градовим и општинама на биомасу. У питању је кредит KFW банке у вредности од 80 милиона евра. Градови и општине које учествују у I фази овог пројекта могу 2019. и 2020. године очекивати топлане на биомасу. Према речима Вуковића преко 200 милиона евра су губици у топланском систему у Србији на годишњем нивоу, а биомаса нам пропада иако располажемо великим шумским богатством. Променом система грејања у граду од 100.000 становника добијају се уштеде од око 2 милиона евра годишње што доводи до тога да се инвестиција преласка грејања на биомасу исплати кроз две - три године.

Сви саговорници су се сложили да је неопходно да се добро припреми неопходна документација за све пројекте и да се наставе интензивни састанци о овим темама.

Пре састанка у Окружном начелству, одржан је састанак председника општине Дејана Ковачевића и представника Канцеларије за управљање јавним улагањима о свим пројектима које, на територији Горњег Милановца, финансира Канцеларија, као и плановима за будуће инвестиције и питање изградње Таковског дворца.

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.311.872 посета
Тренутно на сајту: 554 посетилац(a)