Ћирилична баштина од 21. до 24. маја 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs             

 
Ћирилична баштина од 21. до 24. маја
Trenutno na sajtu: 377       |       Podeli:
20.05.2021 | 0 коментар(а)



Бајина Башта - Овогодишња Ћирилична баштина одржаће се у Бајиној Башти од 21. до 24. маја.

Ова манифестација у области културе и туризма од значаја за општину Бајина Башта, посвећена је српском језику и очувању ћирилице. Циљ Ћириличне баштине је да подстиче и негује коришћење ћирилице, да на српском говорном подручју обогаћује културни идентитет и унапређује садржаје у области српског језика и културе. Ораганизатор Ћириличне баштине је Установа „Култура“ под покровитељством општине Бајина Башта.

Ћирилична баштина се одржава сваке године у трајању од најмање три дана, око 24. маја, када Српска православна црква прославља Свете Ћирила и Методија и када се обележава Дан словенске писмености. Током трајања Ћириличне баштине врши се уручивање награда појединцима и установама које се посебно истичу у заштити и неговању ћирилице. Ћирилична даровница је најзначајнија награда у оквиру манифестације, она се додељује само једном добитнику годишње и представља националну награду за изузетан допринос и нарочите заслуге у очувању и промоцији ћирилице и неговању српског језика и писма. Добитник овогодишње Ћириличне даровнице је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић док захвалнице Ћириличне баштине за посебно истицањe у заштити и неговању ћирилице добијају Национални парк Тара и „Златиборац“.

Трећа по реду Ћирилична баштина имаће врло садржајан и квалитетан програм почев од предавања еминентних српских интелектуалаца, академика Мира Вуксановића и проф. др Рајне Драгићевић, преко музичког дела програма у коме ће учествовати гудачки квартет РТС-а и Музичка радионица Арт Момент, позоришне представе “Бедеми ћирилице”, изложбе “Ћирифити” Петра Поповића Пироса, промоције књиге о Добрици Ерићу и фото-конкурса „Ћирилица увек са мном“ до забавно-едукативних садржаја за децу основних и средњих школа и стручних водичких тура кроз историјат и значај манастира Раче и Рачанске преписивачке школе за очување српске писмености.

Отварање манифестације је у петак, 21. маја од 18 часова, у главној улицу у Бајиној Башти, на платоу испред Галерије Установе „Култура“. Сви програмни у оквиру Ћирличне баштине су бесплатни, а за најбоље на фото-конкурсу и едукативно-забавним играма припремљени су пехари, медаље и поклон пакети.

Програм који је припремљен оправдава статус Ћириличне баштине као једне од најзначајнијих културних манифестација у Србији, што је раније потврдило и Министарство културе додељивањем награде Културни образац године.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


bajina basta cirilicna bastina

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.944.663 посета
Тренутно на сајту: 376 посетилац(a)