Vujović: Školi u Požegi zamenjen kotao na ugalj, od nove grejne sezone grejaće se na gas 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Vujović: Školi u Požegi zamenjen kotao na ugalj, od nove grejne sezone grejaće se na gas
Trenutno na sajtu: 380       |       Podeli:
11.07.2023 | 0 коментар(а)



Požega - Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas Osnovnu školu „Petar Leković” u Požegi, u kojoj je zamenjen kotao na ugalj kotlom na gas,



za šta je Opština Požega prošle godine dobila sredstva na konkursu Ministarstva za zamenu kotlova u javnim ustanovama, navodi se na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, ukupna vrednost investicije je 6,2 miliona dinara.
Prema rečima Vujović kotlovi su zamenjeni u manjem objektu škole, u kojem nastavu pohađa više od 350 najmlađih, odnosno đaci od prvog do četvrtog razreda.

„U novoj školskoj i grejnoj sezoni mališani će imati bolje grejanje, ali i značajno bolji kvalitet vazduha. Pored zamene kotlova u javnim ustanovama, Ministarstvo već tri godine zaredom dodeljuje sredstva i za zamenu individualnih ložišta a upravo na tom konkursu, ove godine, za Opštinu Požega opredeljeno je 7,9 miliona dinara. Sve to zajedno, uticaće na manje aerozagađenje u Požegi, jer je poznato da su mazut, lož ulje i ugalj najveći zagađivači vazduha tokom grejne sezone", rekla je ona.

Kako je istakla Ministarstvu i Vladi Srbije jedan od prioriteta su što bolji kvalitet vazduha, za šta se poslednjih godina izdvajaju značajna sredstva.

Ona ističe Ministarstvo svake godine povećava iznos sredstava za te potrebe, tako da je ove godine za Konkurs za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama opredeljeno 220 miliona dinara, a za zamenu individualnih ložišta 170 miliona dinara.

Podsetiću i da je Vlada Republike Srbije u maju ove godine donela Zaključak kojim se svim državnim organima, javnim preduzećima i ustanovama preporučuje da u roku od dve godine ugase kotlarnice koje koriste ugalj, mazut i lož ulje i pređu na ekološki prihvatljivije energente, odnosno da se priključe na sistem daljinskog grejanja ili gasovod", rekla je ministarka Vujović.


GZS

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti pozega ministarska vujovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.309.071 посета
Тренутно на сајту: 381 посетилац(a)