Превенција насиља над старијим женама на селу 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Превенција насиља над старијим женама на селу
Trenutno na sajtu: 500       |       Podeli:
08.06.2021 | 0 коментар(а)



Чајетина - У просторијама Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање

жена, одржана је свечаност поводом почетка реализације програма „Унапређена безбедност жена у Србији“, који спроводи Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (УН Wомен), у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, а уз подршку Норвешке амбасаде у Београду.

Један од пет подржаних пројеката је и пројекат „За живот старијих жена из сеоских средина без насиља и дискриминације“ који ће у наредних годину дана реализовати удружење Амитy у партнерству са удружењима Златиборски круг из Чајетине и Женска иницијатива Трстеник.

Према подацима удружења Амитy и речима Надежде Сатарић, председнице Удружења „насиље над старијим женама је широко распрострањено и углавном скривено. Родни аспекти старења указују да су старије жене у односу на старије мушкарце у већем ризику од насиља. Многе старије жене годинама трпе насиље у породици од супружника, партнера или других чланова породице, као и од других особа изван породице, али о томе ћуте, јер сматрају то прихватљивим моделом понашања. Неке старије жене не пријављују насиље због страха, срамоте, незнања коме и како треба да се обрате или из уверења да им нико неће поверовати.“

У оквиру пројекта ће се вршити подизање нивоа свести и сензибилисаности шире јавности о родно заснованом насиљу и дискриминацији над старијим женама из сеоских средина и о значају спречавања ових појава у селима општина Трстеник и Чајетина.
Према речима Зорице Милосављевић, председнице Златиборског круга, ово удружење има велико искуство у раду на побољшању положаја жена у сеоским срединама, а током реализације пројекта ће бити организоване обуке стручних радника запослених у женским ОЦД и јавним установама из Златиборског и Расинског округа, који раде на заштити од насиља и дискриминације, како би се додатно оснажили да препознају специфичности насиља и дискриминације над старијим женама и да реагују на те појаве.

Такође ће бити организована обука за оснаживање сеоских жена, обука волонтера да у контакту са старима препознају знаке насиља и дискриминације, као и едукативно-промотивне и медијске кампање за ширу јавност, која ће о свим активност бити редовно обавештавана.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cajetina zlatiborski krug projekat nasilje zene starost

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.651.337 посета
Тренутно на сајту: 501 посетилац(a)