Постројење за прераду отпадних вода на Златибору креће са пробним радом на јесен, у плану је изградња у Сирогојну и Мачкату 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Постројење за прераду отпадних вода на Златибору креће са пробним радом на јесен, у плану је изградња у Сирогојну и Мачкату
Trenutno na sajtu: 520       |       Podeli:
27.06.2019 | 0 коментар(а)



Чајетина - За градњу постројења за пречишћавање отпадних вода које се гради на Златибору локална самоуправа
Постројење за прераду отпадних вода на Златибору, фото: РИНА

је издвојила три милиона евра а 1,5 милиона је обезбеђено донацијом Владе Словеније преко њиховог Центра за међународну сарадњу и развој, рекао је за агенцију РИНА директор ЈКП "Водовод Златибор” Раде Јовановић.

„Постројење је пројектовано за 20.000 еквивалент становника са могућношћу проширења за још 10.000, градња је у току а и завршетак објеката на локацији. Комплетна опрема је стигла и налази се у магацину фирме `Јединство` из Ужица и биће монтирана у септембру, када ће се кренути са пробним радом. У току пробног рада поред радника извођача радова биће присутни и радници ЈКП водовод `Златибор` где ће се практично обучавати за даљи рад како би преузели управљање и одржавање самог постројења. Плнирано је да се крене и са уређењем око постројења”, рекао је Јовановић.

Он је додао су комуналне отпадне воде из домаћинстава и хотела, јер индустрије на самом златиборском платоу и нема.

Директор ЈКП „Водовод Златибор” Раде Јовановић, фото: РИНА

„Млекара има своје постројење које пречишћава до нивоа комуналних отпадних вода. Ми ћемо прерађивати воде до нивоа техничке и оне ће бити враћене у рецепијент у поток Обудевица. Тиме ћемо заштитити не само ту реку него и Црни Рзав и Дрину. Значај је вишеструки, не само да ће се рибе вратити у реке, поспешиће се и лов у овом делу као и туристичке шетње и вожња бицикала”, казао је Јовановић додајући да је планирано да се ради, поред самог постројења ка локацији Кобиља Глава и даље ка Рибничком језеру, једна стаза која би била пешачка и бициклистичка како би се пролазило новим делом Златибора.

Директор ЈКП "Водовод Златибор” рекао је да је у плану да се уради и идејни пројекат за пречишћавање отпадних вода у Сирогојну и у Мачкату.

„План општине је да се у сарадњи са словеначком владом али и Владом Краљевине Шведске урадимо и један пројекат за Чајетину на тај начин би штитили подземне воде које се налазе низводно, као што су Сушичка врела. А планирамо да доведемо воду из два смера са Рибничког језера одакле данас користимо воду за пиће али и са Сушичких врела, ако се деси неки проблем са једног водозахвата имамо други”, рекао је Јовановић додајући:

„Приоритети су нам да ширимо водоводну и канализациону мрежу на Златибору и да одржавамо постојећу како на Златибору тако и у Чајетини и трудимо се да то радимо равномерно. Оно што нам недостоје је број запослених, јер је узета чињеница колико општина има становника а не колике су стварне потребе за запосленима јер у појединим тренуцима ми имамо око 50.000 гостију и сви морају бити услужени.”

Тренутно на систему ЈКП "Водовод Златибор” има 12.500 корисника.

РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.110.050 посета
Тренутно на сајту: 520 посетилац(a)