Kako se pravi komplet lepinja, čuveno jelo zlatiborskog kraja 


Jutro sveže, tokom dana porast temperature              rešeni problemi meštana ljubovije              Tomislava prati teška sudbina - na Kosovu su mu Albanci zapalili sve što je imao, a sada i kuća u kojoj živi preti da se sruši              Ukoliko možete i želite da pomognete Tomislavu koji je već jednom izgubio sve što je imao, to možete učiniti uplatom na broj tekućeg računa: 200-132238189-32, a možete ga kontaktirati i na telefon 065/68-50-624.              Daj pedalu raku sutra na Gradskom trgu u Čačku              Potrošači u Trbušanima, potes Slatina i Prijevor polje sutra četiri sata bez struje              Osnovna škola Preljina nastavila aktivnosti u obeležavanju Dečije nedelje              Asfaltiranjem puta, Bobija dostupnija i bliža turistima              Sutra zvanično kreću radovi na Kablaru, meštani organizuju doček i proslavu, predlažu da put ka vrhu Kablara nosi ime pokojnog Irineja              Praznik svetog velikomučenika Jevstatija obeležen u Centru za obuku veze i informatike u kasarni Vojvoda Radomir Putnik              hapšen čuvar šume osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja              Trpezarija sa kuhinjom i fiskulturna sala za školu u Bresnici: Naredne godine izolacija i krov              Zahtevi za subvencionisane ramove za traktore do 8. decembra             

 

Kako se pravi komplet lepinja, čuveno jelo zlatiborskog kraja
28.04.2023 | 0 коментар(а)



Užice – Sarma, pljeskavica, ajvar.. sve to se našlo na listi najboljih jela svetskog kulinarskog časopisa TasteAtlas. Međutim, kao krunisana kraljica ubedljivo na orvom mestu



našla se komplet lepinja- tradicionalno jelo Zlatiborskog okruga. Većina žitelja ovog kraja za doručak jede upravo ovu nadaleko čuvenu zapečenu lepinju sa domaćim masnim dodacima, koja je poznatija kao – komplet lepinja. I koliko god se približavali savrmenim gastronomskim trendovima, tradicija ovde ne izlazi iz mode, pa pekari imaju pune ruke posla.

- Ostali smo verni recepturi naših predaka. U lepinju stavljamo jaje, domaći kajmak i sve to umućkamo i stavimo u specijalnu furunu da se zapeče. Po želji mušterija dodajemo pretop, takozvanu mocu. Koriste se naši domaći proizvodi, jer ništa nije ukusnije od toga. Za komplet lepinju, pored ovih domaćih uvek imamo i zaintersovane goste sa strane, jer kako doći u Užice, a da je ne probate“, rekla je za RINU iskusna domaćica Rada Jovičić koja ni sama ne može da izbroji koliko je do sad ovih kalorijskih bombi napravila.

Komplet lepinja jede se prstima, obično prvo poklopac koji se može umakati u sredinu sa pretopom, koliko i kako ko voli. Prazan papir i masan brk govore da je ovo vanvremenski specijalitet i nešto po čemu se Užice i Užičani prepoznaju.

- Najvažnije je da bude žuta i mekana. Gotova, sočna i mirisna komplet lepinja obavezno se služi uz domaći jogurt ili kiselo mleko“, naglašava Rada.

Ovaj lokalni specijalitet pre dve godine mogao je i da zvrši u Ginisovoj knjizi rekorda, jer su domišljati pekari odlučili da naprave lepinju prečnika preko jedan metar, tešku 15 kilograma u koju je otišlo preko stotinu jaja. Ni to Užičanima nije bilo mnogo, jer je čak i tolika tada „pukla“ za nepunih sat vremena.

A ko zna da li bi mi danas jeli komplet lepinju, da nakon Drugog svetskog rata, kad je bio zabranjen rad privatnim pekarama, sestra poznatog Užičanina Krcuna Terzića nije lično zvala Beograd i pitala kako će da ispeče jagnje za Božić. Tadašnja vlast joj je učinila i ostavila pekaru “Šuljaga” u životu i tako je ovaj specijalitet opstao.

GZS/Rina






Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 













 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 147.457.680 посета
Тренутно на сајту: 123 посетилац(a)