Шарганска осмица отворила летњу сезону на Мокрој Гори 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni             

 
Шарганска осмица отворила летњу сезону на Мокрој Гори
Trenutno na sajtu: 402       |       Podeli:
27.04.2021 | 0 коментар(а)



Чајетина/Ужице - У музејско - туристичком комплексу Шарганска осмица, отворена је овогодишња туристичка сезона,



највећа атракција је воз „Носталгија”. Мокра Гора са Шарганском осмицом представља најатрактивнију музејску железницу у Европи.

Шине пруге на Мокрој Гори некада су биле главна веза Европе са Јадранским морем, данас опет ради један њен део и поново одјекује клапарање вагона чувеног музејског воза „Носталгија” којим се радо возе како домаћи, тако и страни туристи.

„Ово је прелепо место везано за Емира Кустурицу, а то је име које ми познајемо у нашој земљи, јер он често долази у Русију, а ми га веома ценимо и волимо. А оно што је важно је да знате да сте допутовали у земљу код људи који нам желе искрену добродошлицу и који су срећни када вас виде, као и ми када видимо њих, то је најзначајније”, кажу туристи из далеког Сибира.

За време вожње путници имају прилику да уживају у прелепим крајолицима Мокре Горе, а многи евоцирају успомене на нека прошла времена када су гаравим „Ћиром” стизали на Јадранске плаже. Ова пруга је била жила куцавица ових крајева.

Александра Милутиновић, управница музејско - туристичког комплекса „Шарганска осмица”, фото: ГЗС


Станица Јатаре је из времена када је грађена пруга и када је „Ћира” повезивао Београд са Дубровником, а са „Крста осмице”, најбоље се може видети јединствено градитељско дело.

„Најзанимљивија тачка је „Крст Осмице”, место одакле се најбоље види како се формира осмица и место где се она трио занмишљена нивоа пруге секу на једној замишљеној географској тачки”, појаснила је Александра Милутиновић, управница музејско - туристичког комплекса „Шарганска осмица”.

Пре једног века шинама на Мокрој Гори јездикла је гарава локомотива, а данас поред југоносталгичара возом се превозе и гости широм света.

Прилог емитован у вестима Б92:

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


SARGANSKA OSMICA MOKRA GORA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.047.962 посета
Тренутно на сајту: 402 посетилац(a)