Сабор фрулаша у Прислоници - смотра народног стваралаштва 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !             

 
Сабор фрулаша у Прислоници - смотра народног стваралаштва
Trenutno na sajtu: 564       |       Podeli:
05.10.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Сабор фрулаша Србије „Ој Мораво”, је манифестиција која се од 1988. године одржава у Прислоници код Чачка.

Од самог почетка замишљена је не само као такмичење, већ као смотра изворног, народног стваралаштва, наводи се на сајту Звуци Србије. Идејни творци Сабора су Милован Правдић, Бране Миловановић и Радован М. Маринковић, а предлог је дао песник Бранко В. Радичевић.

Старешине Сабора фрулаша Србије од његовог оснивања до данас су двојица људи флаутиста Миодраг Азањац и светски признати уметник на овом инструменту Бора Дугић. Њихов задатак је да се брину и старају о високом уметничком квалитету програма и да не дозволе да ова манифестација склизне у естраду, површност и кич.

Сабор траје два дана, а такмичење одржава се у седам категорија, а то су изворно свирање на фрули, савремено свирање на фрули, дуети у изворном свирању и дуети у савременом свирању, млади фрулаши до 12 година, млади фрулаши 12-16 година, млади дуети.

За звање најбољег, такмиче се фрулаши који су то право стекли на регионалнаим предтакмичењима која се одржавају у Врањској Бањи, Бољевцу, Игрошу код Бруса, Рачи, Осаници код Жагубице и Иђошу код Кикинде. Потом, на манифестацији у Прислоници, учествује између 60 и 80 најбољих такмичара у избору за ,,Златну фрулу“.

У пратећим програмима Сабора фрулаша Србије наступају играчке и певачке групе, организују се изложбе фрула и старих музичких инструмената, изложбе рукорада, старих заната, припремање старих јела, песничке вечери које за тему имају фрулу.

Сабор фрулаша Србије из године у годину све више напредује како по броју такмичара тако и по броју посетилаца. Поред локалне самоуправе града Чачка, туристичке организације Чачак, велики допринос овој манифестацији сваке године несебично пружа угледни предузетник Остоја Мијаиловић.

ГЗС/Звуци Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sabor frulasa prislonica zvuci srbije

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.318.432 посета
Тренутно на сајту: 564 посетилац(a)