У Прибоју почео други круг стерилизације паса луталица 


Preko 1000 vozila u koloni, potpuni kolaps ka Zlatiboru              Festival profesionalnih pozorišta Srbije u Užicu od 13. do 20.maja              U Srbiji u martu više turista za 11,7 odsto nego pre godinu dana              Potpisani ugovori za pošumljavanje sa 38 lokalnih samouprava - novi drvoredi u Čačku, Ljuboviji, Arilju              Danas Komaranska košija na Boretinom brdu              Večeras na Kraljevom trgu koncert Baneta Mojićevića              Čačani će sutra u Borčevoj hali uživati uz pesme Lexington benda             

 
У Прибоју почео други круг стерилизације паса луталица
Trenutno na sajtu: 336       |       Podeli:
15.04.2022 | 0 коментар(а)



Прибој – Почео је други круг стерилизације паса луталица на целој територији општине Прибој.

Програмом који финансира локална самоуправа са око милион динара а који спроводи Ветеринарска амбуланта Роберт, планирано је да се до краја године стерилише око 150 паса луталица како са градског тако и са сеоског подручја.

У циљу контроле популације уличних паса, крајем марта почео је други круг стерилизације паса луталица на територији општине Прибој. Локална самоуправа и ове године поступак стерилизације је поверила Ветеринарској амбуланти Роберт из Прибоја. Прошле године је овом методом било обухваћено 98 паса са градског подручја што је, процене су, више од половине присутне популације а ове године тај обухват је проширен. Према речима докторке Јелене Шипош, ради се о веома корисној и успешној методи контроле повећања популације паса луталица чији ће прави ефекти бити видљиви кроз неку годину.

„У плану је да се до краја године стерилише око 150 паса на територији општине Прибој. Метода је безболна, хумана а ефикасна, пракса је показала да су стерилисани пси мање агресивни што ће се позитивно одразити како на смањење уједа тако и на општински буџет”, каже ветеринар др Јелена Шипош.

С обзиром да општина Прибој из локалног бужета значајне своте новца исплаћује на име одштете по основу уједа паса луталица, утисак је да се ове године више него икад у Прибоју промовише одговорно власништво а стерилизација као његов неодвојиви део.

Решавање проблема паса луталица је комплексно и не могуће без учешћа свих релевантних чинилаца. Иако је у Стратегији решавања проблема невласничких паса и мачака на територији општине Прибој која је усвојена још 2014. године дефинисано да је примарни циљ локалне самоуправе смањење популације паса луталица и да је носилац активности ЈКП Услуга, у оквиру тог предузећа до данас није формирана зоохигијенска служба а како ствари стоје, ускоро неће ни бити јер за то не постоје ни технички ни кадровски а ни финансијски услови.

 

ПП Медиа / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


priboj sterilizacija psi lutalice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.823.762 посета
Тренутно на сајту: 337 посетилац(a)