Ивањички кромпир – најквалитетнији и најпродаванији у Србији 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike             

 
Ивањички кромпир – најквалитетнији и најпродаванији у Србији
Trenutno na sajtu: 506       |       Podeli:
24.11.2018 | 0 коментар(а)



Ивањица - За ивањички кромпир кажу да је најквалитетнији, а разлог томе јесте посебан микроклимат којим одликује ово подручје.

Управо због тога, на висовима планина Мучањ и Јавор нема празног подручја, јер су сељани засадили на хектаре овог поврћа.

На имању Добривоја Крсмановића из Катића расте кромпир тежине и до два клограма. Рецепт за то су како каже, добро семе, добра њива и велики рад, а кад се сви ови услови испуне одличан род не изостаје.

Вредан рад у њиви се увек исплати, Добривоје Крсмановић, фото: Агро Прес

“Ова година је била берићетна, где се мотком удари ископају се добри приноси. На појединим њивама принос је био и до пет вагона, 2,5 килограма по кућици, па на наша три засађена хектара укупан принос је био око 15 вагона, што је изузетно. Ове године задовољни смо и ценом од 30 динара по килограму, и колико год произведомо ове наше ивањичке кртоле толико и продамо”, каже Добривоје.

Не може сваки кромпир бити као ивањички, фото: Агро Прес

Кромпир из западне Србије важи за најквлитетнији, са посебном аромом и укусом. Познат је и ван наших граница , па се на пијацама и увозни често потписује као да је из овог краја. А ево како да знате да ли је кромпир који купујете заиста ивањички.

“Кад га узмете у руку, земља око њега буде растресита и песковита, а не буде црна као да сте га спремили за поховање у угљеној прашини. Кад га пресечете структура му је јасна и чиста, без икавих линија”, објашњава Предраг Николић, произвођач кромпира из ивањичког села Дубрава.

Предраг Николић, фото: Агро Прес

Према речима његовог оца, Момчила Николића, посебна клима и надморска висина већа од 1000 метара разлози су зашто је управо ово поднебље идеално за производњу кромпира.

Момчило Николић, фото: Агро Прес

“Не може кромпир у пољу бити као на брду, на висини је 40 посто бољи без обзира где је. Овде код нас је одлична мешавина три медитеранске климе, температура не прелази 30 степени зато наш кромпир има посебан квалитет. Најбоље је узорати у јесен, и никако не прескочити домаћи природни стајњак, јер је то веома битно. Без доброг стајњака, нема доброг кромпира”, рекао је Момчило Николић.

У Ивањици на преко 1000 хекатра засађен је кромпир, фото: Агро Прес

ГЗС / Агро Прес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


krompir ivanjica kvalitet prinosi

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.718.593 посета
Тренутно на сајту: 506 посетилац(a)