Ужичко коло прославља пет година на Унесковој листи, а биће га и у наредних пет 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Ужичко коло прославља пет година на Унесковој листи, а биће га и у наредних пет
Trenutno na sajtu: 712       |       Podeli:
07.12.2022 | 0 коментар(а)



Ужице - И у наредних пет година Српско коло, у народу познатије под именом Ужичко коло, биће на репрезентативној УНЕСKО листи
Ужичко коло прославља пет година на Унесковој листи,а биће га и у наредних пет, Фото: РИНА

нематеријалне културне баштине човечанства, јер је у извештају који је достављен доказано да оно није изгубило на популарности, старини и очувању.
Ово коло је на иницијативу Етнокореолошког струковног удружења Центра за истраживање и очување традиционалних игара Србије, Факултета музичке уметности у Београду и Ансамбла народних песама и игара Србије "Коло", уписано на УНЕСЦО 7.децембра 2017. године.


Фото: РИНА

Важно је нагласити да се сваке пете године подноси извештај и да неко нематеријално добро може изгубити статус који има. Тачно су прописане мере очувања које се сагледавају и утврђује да ли то нематеријално добро И даље треба да буде на УНЕСЦО листи. Српско коло, или Ужичко коло обновило је овај статус, јер је утврђено да је и даље остало национално благо српског народа, које играју и у дијаспори и сви други народи у Србији- каже председник Етнокореолошког струковног удружења ЦИОТИС др Здравко Ранисављевић.

Између осталог ово удружење врши едукацију пре свега деце, како би коло и даље живело, јер овде није важно да се оно игра у КУД већ у свакодневном животу.

- Још једна важна ствар је да нематеријално добро има корене у традицији, а то је случај са Ужичким колом. Претеча овог кола су друга, као што је Моравац, Жикино коло, а раније крајем 19. века у централној Србији појављује се игра која је претеча овом колу. Без обзира на нове варијанте других кола које постоје у новије време, Ужичко је најпопуларније и не постоји део Србије у којем се не игра- објашњава др Ранисављевић који је и докторирао на колу.


Он додаје да је ово коло значајно за подизање колективне свести о националном идентитету, што је све препознато и у УНЕСЦО.

И заиста је тако, јер нема весеља које не почиње, или се завршава њиме, као ни особе која не зна да направи кораке Ужичког кола. Неко умешно, неко уз вољу и жељу, тек ово коло не губи своју популарност.

Занимљиво је да је настало шездесетих година прошлог века и да је музику компоновао Милија Спасојевић, хармоникаш. То је било време када су људи из села прелазили да живе у градове и кренули да играду уз ову мелодију, одређени образац корака. Иако се конкретно не везује за ужички крај, некако је постало препознатљиво по овом имену.

Од ове композиције настале су верзије у готово свим музичким жанровима, па се могу наћи прилично добре у хеви метал варијанти, чак и ремикс верзије, али рок верзије још увек нису умешне.

 

 

ГЗС / Информер

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


KOLO GINIS

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.073.966 посета
Тренутно на сајту: 713 посетилац(a)