Чувари песме извика прославили Петровдан, крсну славу Удружења 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Чувари песме извика прославили Петровдан, крсну славу Удружења
Trenutno na sajtu: 317       |       Podeli:
13.07.2022 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Песма извика је прави бисер југозападне Србије коју су са колена на колено преносили горштаци са падина Златара, Муртенице и Јавора.

Ову двогласну мелодију су некада углавном певали чобани у планини како би са песмом дозивали девојке, а данас је овај начин певања претежно заборављен.

Фото: Боривоје Илић

Песма се састоји од два гласа при чему први глас води песму(раздваја), а други га прати. На први поглед певање извика не изгледа тешко, али напротив, овај начин певања захтева изузетно умеће и издржљивост. Текстови ових песама су кратки и везани за село, љубав, откосе, њиве и волове, написани како би се најлакше отпевали.

Фото: Боривоје Илић

Данас већ тек по који старина у селима Старог Влаха зна да запева извика, али то није једини проблем, већ што нема са ким да укрсти глас и присети се чобанских дана. Баш из тог разлога, али и и због очувања традиције пре 11 година су љубитељи ове песме дошли на идеју да оснују Удружење за очување песме извика како би на једно место са околних брда окупили познаваоце ове изворне мелодије да кроз дружење покажу другима начин извођена песме која нас је одржала у овим суровом селима сместеним на обалама Увца између Златибора и Златара. Након оснивања Удружења почеле су да се нижу бројне награде за разних такмичења широм Србије и Републике Српске које су чланове удружења још више мотивисале да наставе такмичење.

Јуче 12. јула на Петровдан ови чувари традиције су се окупили у Дому културе "Јован Томић" у Новој Вароши да прославе крсну славу удружења, односно дан када је основано, и 11 година постојања. Свих ових година на Петровдан су се окупљали чланови Удружења да обележе своју славу и помоле се Богу за наредна искушења на традиционалној сцени.

"Наше Удружење има за циљ да очувамо првенствено песму извика али поред тога да се окупљамо и дружимо на саборима и фестивалима.
Недавно смо отворили школу певања извика, где је се пријавило доста младих кандидата који желе да науче да певају извика. Школа певања и сада активно ради захваљујући нађшим инструкторима певања који су добили сертификате како би могли без неких проблема да врше обуку. Ово Удружење броји око 70 чланова од којих се 40 бави активно певањем. Наставићемо и у наредном периоду да нижемо награде и да чувамо песму нашег краја. Посебну захвалност дугујемо доктору Радојици Перисићу који је свесрдно подржао очување песме извика и први дошао на идеју да оснује Удружење на цијем је целу био до 2018. године када је се повукао, али не и искључио из Удружења јер нам и дан данас знаће његови савети и помоћ", прица Мирољуб Ракетић, председник Друштва за неговање традиционалног певања извика.

На овогодишњој слави удружења присуствовали су председник Мирољуб Ракетиц, члан одбора Ристо Поповић и бројни чланови удружења, док је посебан гост на слави био председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић, који је нагласио да ће локална самоуправа увек бити ту за ово удружење и за песму извика. Славски колац су преломили Гледо Поповић (домаћин овогодишње славе) и Чедо Мандић који је узео колач како би наредне године он био домаћин. Прослава је настављена уз ручак и песму извика која је и била повод овог окупљања.

"На свим фестивалима по Србији смо цењени и лепо дочекани, а кући се враћамо са пуним рукама награда", додаје Ракетић.

 

 

ГЗС/Боривоје Илић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


pevanje izvika nova varos

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.494.626 посета
Тренутно на сајту: 318 посетилац(a)