Развијена вештачка интелигенција која открива рак дојке 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Развијена вештачка интелигенција која открива рак дојке
Trenutno na sajtu: 312       |       Podeli:
17.03.2023 | 0 коментар(а)



Институт за технологију из Масачусетса (МИТ) развио је вештачку интелигенцију (АИ) која може да препозна потенцијални развој рака



дојке годинама пре него што га је могуће детектовати мамографом.
Како та технологија ради, објаснио је доктор Лери Нортон који ради на пројекту.

Наиме, ради се о компјутерски потпомогнутој детекцији која постоји од касних 1990-тих, али се технологија стално побољшава, јавља ЦНН.

МИТ је користио вештачку интелигенцију како би предвидео развој рака дојке. На фотографијама модела које производи могуће је видети део ткива који је идентификован као подручје високог ризика који је четири године касније прерастао у карцином.

"Много је на фотографији абнормалности које видите, али то су заправо промене које нису карцином. Не можемо све звати карциномом јер би онда свако ко иде на мамографију морао ићи и на биопсију. То није баш практично. Оно што ради МИТ је идентификовање подручја високог ризика пре него што се у њима развије рак дојке. Оно што људско биће може, али машине не, јесте наручивање додатних тестова као што су мамографи са контрастом или магнетна резонанца", објаснио је Нортон.

Он истиче да је АИ само још један алат који помаже радиолозима да боље интерпретирају налазе.

"Овај тест неће заменити рад радиолога. Ово је медицина и морају се доносити индивидуалне процене пацијената", закључио је.

 

 

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.379.515 посета
Тренутно на сајту: 313 посетилац(a)