Др Кон: Пред нама је ситуација која досад није била „ГОРЕ НЕГО У АПРИЛУ" 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Др Кон: Пред нама је ситуација која досад није била „ГОРЕ НЕГО У АПРИЛУ"
Trenutno na sajtu: 1039       |       Podeli:
11.07.2020 | 0 коментар(а)



Епидемиолог Предраг Кон рекао је у емисији
Фото: ГЗС

по броју умрлих и да је пред нама ситуација која до сада није била.
„ Несумњиво да је најтежи дан по броју умрлих, а и по томе што је кренуо нагли пораст обољења. У Београду се вирус није смирио иако смо ми то очекивали, и даље се људи јављају у ковид амбуланте са корона симптомима. Ми у Београду теситрамо око 900 особа сваки дан, док је раније било око 600. Морамо да узмемо у обзир да резултати касне по 4-5 дана када разматрамо колико је све актуелано. Пред нама је ситуација која досад није била, гора него у априлу, посебно за Београд где је здравствени систем попуњен до краја ”, рекао је др Кон.

„Остали градови имају назнаке неког побољшања, на неки начин је стабилизована ситуација у смислу прихвата случајева. Што се тиче Шабца, Ужица и Крагујевца ту је релативно мирна ситуација. Ја у својој лекарској каријери нисам имао прилике да видим такву респираторну епидемију ”наглашава Кон.
Он је рекао и да су сви су говорили да ће топлота и сунце да сузбију вирус, али да се то није догодило.

„ То је понашање свих осталих вируса које познајемо, овде се поставља питање да је могуће да остане у ваздуху, али то се односи само на затворени простор, теретане, лифтови... ” каже епидемиолог.
Имунолог Срђа Јанковић додао је да су говорили да не може само да се очекује да ће лепо време да нам реши проблеме.

„Очекивали смо макар да топлота и Сунце ублаже вирус, па да мере дају резултате. Више пута смо говорили да не можемо да се надамо да ће летњи услови сами по себи да реше проблем. Али смо се надали да ће да нам помогну”, рекао је Срђа Јанковић.
Напомиње да овако драстичну ситуацију нико није очекивао.

„Кривуља броја преминулих ипак касни неко време за кривуљом броја новооболелих. Прво треба да видимо повољан тренд на нивоу криве заражених, па тек касније ће опадати дневни број оних који изгубе живот” каже Јанковић.

 „Најважније је ношење маски”

Предраг Кон је рекао да је главни начин преношења вируса респираторни. Како каже, често добију одговор да су се људи заразили на слављима, концертима, прославама, матурама... Наводи да су то места која би требало избегавати. Поручује да је ствар у томе да се не праве журке, и када је забрањен рад ноћних клубова.

Додаје да постоје и млади и стари људи који се понашају апсолутно одговорно и да поштују све препоруке и желе да по сваку цену избегну корону.

„ У овој ситуацији је најважније говорити да су маске, то је релативно нова ствар, ако сви носимо маске да је могућнсот трансмисије сведена на један одсто ”, указао је Кон.


Јанковић је рекао да није грешка носити маску ни у једној ситуацији, чак и на отвореном простору кад станемо с неким да попричамо.

Температура и кашаљ главни симптоми

„ Ко год да осети симтоме, мој савет је да не процењује сам већ да се обрати макар свом изабраном лекару, мада је препоручљиво да се одмах дође у ковид амбуланту ” каже Срђа Јанковић и додаје:

„Два главна симптома су повишена телесна температура и кашаљ. Тегобе при дисању су озбиљнан симптом. Такође, губитак чула мириса и укуса је чест код респираторних инфекција - наглашава Јанковић.

„Кијавица и упала грла су могући симптоми, али су ретки код ковида ” рекао је Јанковић.

Имунолог наводи да је карактеристично за ковид 19 да изазива израженију малаксалост.

„ Типична прича људи који су преболели ковид 19 је да су се осећали лоше као што никад нису - рекао је Јанковић.

Предраг Кон је додао да се преко лета сви остали респираторни вируси не понашају овако.

„Краткоћа даха и малаксалост показују прве симптоме короне, хронични болесници не смеју да чекају уопште, чим остете те симптоме одмах морају да се јаве у ковид амбуланту ” каже др Кон.

„Прети нам колапс здравственог система”

Затварање је нешто што могу себи да приуште најбогатије земље, а ми не можемо да причамо о томе као рецимо Аустријанци, каже др Кон и напомиње да нам прети колапс здравственог система.

„ Одлучили смо тако. Ми верујемо да ће и ово што је до сада дато као обавеза дати довољне рзултате да сачувамо систем. Морамо да схватимо да је у овом тренутку сачувати здтавствени систем исто тако значајно као сачувати животе ”,поручио је Кон и указао да смо на самој ивици да имамо колапс здравственог система.

„Очекивало да ће сада већ доћи до заравњења криве, али се то у Београду још увек не види. Ово дешавање током лета је сада потпуна непознаница, укључујући и причу о аерогеном преносу ” каже епидемиолог Кон.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:


„Коме ли је теже? Да ли нама мокрима у скафандеру или њима у крви и јауцима сломљених ногу, вилица, ребара..." Прошло је 8 сати смене, др Максимовић овако пише
Директорка КЦ Војовидне: Ситуација је драматична, хоспитализовано 195 особа
ХОЋЕ ЛИ БИТИ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА? Брнабић: Не желим увођење рестриктивних мера, али нећемо од тога презати ако је то једини начин да сачувамо животе
Имунолог Срђа Јанковић истиче да је тешко избећи закључак да смо се пребрзо отворили, и да нико неће бежати од одговорности.

 

 

„ Ја бих рекао да врло тешко можемо да избегнемо закључак да смо се пребзо отворили. Некако се провукла идеја да је готово, свима нама. Ми јесмо говорили али признајем да то није било уврељиво, не желим да пребацујем одговорност на народ, једноставно са мерама обавеза смо прешли на мере препопруке, а то није уродило плодом ”, каже Срђа Јанковић.

Др Кон је додао да, кад је укинуто ванредно стање, није схваћено да смо и даље под мерама и да то није довољно добро искомуницирано.

„То је једно искуство за убудуће ”,рекао је Кон.

ГЗС/БЛИЦ




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Dr Kon situacija gora nego u aprilu epidemija korona virus

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.006.622 посета
Тренутно на сајту: 1040 посетилац(a)