Првомајски шаховски турнир у Богданици 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Првомајски шаховски турнир у Богданици
Trenutno na sajtu: 366       |       Podeli:
07.05.2019 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Поводом првомајских празника, у суботу 4. маја, по десети пут одржан је шаховски турнир

у Богданици. Организатори турнира су ОШ “Иво Андрић“ Прањани и шаховски клуб „Пролетер „ из Миндена. Такмичење је организовано за две категорије - јуниоре и сениоре. У јуниорској конкуреницији такмичило се 28 дечака и девојчица, док је у сениорској било 18 такмичара.

Најбољи у јуниорској конкуренцији били су Филип Стефановић, који је заузео прво место, друга је била Александра Стојадиновић, а треће место је заузео Никола Андрић, сви из омладинске шаховске школе „ Борац“ из Чачка, док је код сениора прво место заузео Ал Атарји Сами, други је био Горан Стефановић, а треће место заузео је Иван Димитријевић из Чачка.

Организатор турнира Зоран Пантовић, директор школе“ Иво Андрић“, обратио се присутним такмичарима истакавши важност шаха за интелектуални развој деце и омладине. Потом се осврнуо на деценију одржавања турнира.

„Све је почело захваљујући Милану Стојановићу, из Тометиног Поља, који је живео у Миндену. Он је донео школи поклон од осам шаховских гарнитура. Убрзо потом јавила се идеја да се организује шаховски турнир, који би имао за циљ популаризацију ове древне игре код деце и омладине. Сарадња је настављена и у наредним годинама, тако да су представници „Пролетера“ учествовали неколико пута у надметању. Фадил Нерудин, Милета Станојевић и господин Поповић почели су да помажу овај турнир како финансијски, тако и у поклонима- мајицама, медаљама и пехарима. Пре пет година довели су њиховог интернационалног мајстора господина Дирка Шуа из Немачке да одигра симултанку са нашим шахистима. Временом турнир је растао, почела су деца да се укључују у игру и као резултат тога пре три године смо организовали општинско првенство у шаху за основне и средње школе у Горњем Милановцу. Наша школа је прошле године имала једног ученика који се пласирао на републичко такмичење у шаху, док ће ове године ученик шестог разреда Алекса Толић учествовати на републичком такмичењу, јер је заузео прво место на окружној смотри у Трепчи.Турнир је меморијалног карактера и посвећен је Милојци Кнежевић, жени која је једина играла шах у Богадници. Занимљиво је и то да се подударило да први шаховски турнир 2010. године буде одржан баш на дан када је бака Милојка сахрањена “, истакао је Пантовић.

По завршетку такмичења председник Месне заједнице Богданица Бранимир Кнежевић и директор школе Зоран Пантовић су победницима уручили пехаре, медаље, дипломе и захвалнице. Након тога за све присутне био је организован ручак и коктел добродошлице уз традиционално јело-пасуљ из земљаног лонца.

Треба истаћи да ово такмичење подржава и Општина Горњи Милановац, као и трговинске радње“ Прањанка“ из Прањана, СТР“ Стевовић“ из Дружетића и СТР“Аница“ из Богданице.

На крају овог целодневног дружења, Зоран Пантовић се захвалио свим учесницима, Општини Горњи Милановац и председнику Дејану Ковачевић на подршци, Фадилу Нерудину и Милети Станојевић, који су овог пута донирали осам дигиталних сатова, мајице и медаље за сву децу која су учествовала на турниру и позвао такмичаре да у још већем броју дођу на следеће окупљање које ће бити у исто време наредне године.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.029.177 посета
Тренутно на сајту: 367 посетилац(a)