Анализа домаћег предузетништва: Најлошије иде угоститељима 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Анализа домаћег предузетништва: Најлошије иде угоститељима
Trenutno na sajtu: 388       |       Podeli:
15.11.2022 | 0 коментар(а)



Током ове године своје радње највише су затварали угоститељи, фризери, козметичари и таксисти, саоштила је Национална алијанса

за локални економски развој (НАЛЕД).

У Србији тренутно послује 135.533 привредних друштава и 305.317 предузетника.

„То су подаци Агенције за привредне регистре (АПР), у привредна друштва спадају и они који су у стечају и у ликвидацији“, каже Ирена Ђорђевић, менаџерка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у.

Број угашених предузетничких радњи је за 12 одсто већи него у првих шест месеци 2021. године (11.243, прошле, а 12.829 ове године).

Такође, повећао се и број регистрованих привредних друштава, у првих шест месеци 2022. он је за 12,5 одсто већи него у истом периоду лане.

У првих шест месеци 2022. године основано је 25.816 привредних субјеката, што је за 4.520 више у односу на исти период прошле године.

Повећан је и број основаних предузетника за 23,9 одсто, са 16.347 на 20.247 у 2022. години.

Како се додаје, Србија је од стране Европске комисије оцењена као умерено припремљена у области предузетништва и индустријске политике:

„Напредак је постигнут усвајањем Акционог плана за Стратегију Државног власништва и управљања привредним субјектима који су у власништву Србије, као и успостављањем портала за е-Консултаицје“, кажу представници НАЛЕД-а.

Како се наглашава, током 2023. године Србија треба да настави да ради на повећању предвидљивости пословног окружења, усвајању нове стратегије за развој малих и средњих предузећа.

Поред тога треба и да се ради на прерасподели бужетских средстава за подстицај страних директних инвестиција која би се користила за финансијску и техничку подршку малим и средњим предузећима.

Међу кључним делатностима у којима су се регистровали предузетници су угоститељски објекти, затим консултанти и програмери, фризерски и козметички салони и друмски превоз терета.

Међу регистрованим предузетницима трећину чине жене, 33 одсто, а четвртина припада категорији младих од 18 до 35 година.

ГЗС/Нова економија




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.476.621 посета
Тренутно на сајту: 389 посетилац(a)