Čačak predaje titulu prestonice kulture Užicu, Todorović: Grad na Moravi i ove godine nastavlja sa ozbiljnim projektima 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Čačak predaje titulu prestonice kulture Užicu, Todorović: Grad na Moravi i ove godine nastavlja sa ozbiljnim projektima
Trenutno na sajtu: 426       |       Podeli:
21.03.2024 | 0 коментар(а)



Čačak, Užice - Prva prestonica kulture Srbije – Čačak 2023, projekat „Čačanska rodna”, zvanično se završava danas. Tim povodom, sa Železničke stanice



u Čačku ka Užicu, budućoj prestonici kulture Srbije, tačno u podne simbolično je krenuo „Voz kulture“, koji će u grad na Đetinji stići u 13 sati.

Foto: 4N

„Pre godinu dana, tačno na današnji dan, učinili smo sve da spektakularnim otvaranjem prve srpske prestonice kulture, titulu obeležimo na divan način, a onda smo već razmišljali na koji način ćemo organizovati završnu fazu, odnosno predaju laskave titule. Na našu sreću, grad Užice nastavlja našim putem i došli smo na ideju da bude posebno. Setili smo se voza gde je Ćira prugom uskog koloseka nekada išao ovom relacijom, a nije izostala ni velika podrška Srbija voza kako bi zamisao sporveli do kraja, rekao je gradonačelnik grada Čačka Milun Todorović podsetivši da je u okviru Nacionalne prestonice kulture, u Čačku održano oko 110 programa sa šest hiljada učesnika sa 300 hiljada posetilaca.

Hvala Ministasrvu kulture i ministarki Maji Gojković koja se zalagala za ovaj projekat i on je zaživeo. Oko 350 miliona iz budžeta Vlade RS i isto toliko iz novca iz našeg budžeta i najponosniji sam što ne stajemo na tome jer smo i za ovu godinu iz našeg budžeta opredelili ništa manje novca da nastavimo sjajne stvari koje treba da nas krase. Uradili smo Etnološki muzej, otvorili Hadzića kuću, završavamo muzej SPC, Rimske terme potpuno smo rekonstruisali i radimo na tome da imamo još jedan ulaz sa Gradskog šetališta, pretvaramo Ulicu župana Stracimira u pešačku zonu i sa Trgom Nadežde Petrović. Izložba Nadežda je stigla do Pariza na 150 godina od rođenja ove srpske slikarke, a na Trgu će biti postavljen spomenik županu Stracimiru”, rekao je gradonačelnik grada Milun Todorović.

Foto: 4N

Program „Voz kulture“ je simbolična predaja titule sledećem nosiocu. Nakon ulaska ljubičaste vozne kompozicije „Čačanske rodne“ na Železničku stanicu u Užicu počeće „Era kulture“. Uz prateće programe, gradonačelnici Čačka i Užica su simbolično posaditi sadnicu „čačanske rodne“ za predstojeću rodnu godinu kulture i umetnosti.

Foto: 4N

Čačak kao prva nacionalna prestonica kulture postavio je temelj budućim nosiocima ove titule, kada je reč o projektima koji su realizovani u gradu na Moravi.

Foto: 4N

Na platou ispred stanice, čačanski glumci izveli su pozorišni igrokaz „Zdravica iz Čačka“, a užički glumci uzvratili su prikazom dela iz predstave „Došljaci“.

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vest cacak nacionalna prestonica uzice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.357.552 посета
Тренутно на сајту: 427 посетилац(a)