После Стањевина и Дубоки поток постаје зелена оаза 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
После Стањевина и Дубоки поток постаје зелена оаза
Trenutno na sajtu: 425       |       Podeli:
12.10.2022 | 0 коментар(а)



Прибој – Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је у Прибоју заједно

са председником те општине Лазаром Рвовићем и народним послаником Крстом Јањушевићем, радове на пројекту затварања и санације несанитарне депоније „Дубоки поток“, на којој се пола века неправилно одлагао отпад.

Вујовић истиче да је реч о једном од најважнијих пројеката у Прибоју, којим ће бити решен проблем депоније која је 50 година негативно утицала на животну средину и сметала мештанима.

„Данас је важан дан и за министарство које водим и за мене лично, јер је месецима уназад, откад смо санирали депонију „Стањевине“ у Пријепољу, мој циљ био да затворимо и прибојску депонију. Желим да захвалим председнику општине и посланику Јањушевићу, али и грађанима који су разумели потребе Пријепоља које је сав свој отпад привремено усмерило ка Прибоју. Нисмо их изневерили и у најкраћем року смо испунили обећање. Изградили смо и трансфер станицу у Новој Вароши, што је био предуслов за затварање прибојске депоније. Обезбедили смо и додатна средства за далековод, приступни пут и део водоводне мреже, изабрали извођача и у наредним данима крећу радови. Очекујем да ће у пролеће бити комплетно оспособљена трансфер станица, где ће се радити претовар отпада из Прибоја, Пријепоља, Сјенице и Нове Вароши по свим свим стандардима”, рекла је Вујовић, додајући да се паралелно радило на изради пројекта за затварање депоније у Сјеници, која ће бити санирана наредне године.

Фото: ПП Медиа

Према њеним речима, најважнији пројекти министарства којим ће се решити проблем управљања чврстим отпадом, јесу модерни регионални и рециклажни центри. Држава ће, како је навела, уложити у модернизацију депоније „Дубоко“ у Ужицу, а градиће се и регионални центар у Новој Вароши.

„Пре две године смо поставили високе циљеве када је реч о Златиборском округу, јер су се горући еколошки проблеми управо овде јавили. Није било лако, и многи пре нас су одустајали, јер су то вишедеценијски проблеми, али ми успевамо. Ланчанице које смо поставили на реци Лим добро су се показале, спречавају да отпад заврши у језеру, и надам се да ружне слике Потпећког језера с почетка прошле године никада више нећемо имати. Оно што нам у наредном периоду предстоји, паралелно са реализацијом капиталних пројеката, јесте едукација грађана. Када уведемо ЕУ стандарде, неопходно је и да отпад раздвајамо код куће, како би могао да има нову употребну вредност. Поновићу да је прибојска депонија један од завршних корака који ће помоћи да се у целом Златиборском округу поправи еколошка слика и да се управља отпадом на правилан и одговоран начин”, поручила је Вујовић.

Завршетак прве фаза радова на депонији, које изводи Јавно предузеће за уређење грађевинског земљишта и развој Прибој, планиран је у децембру, а комплетан пројекат вредан је 71,4 милиона динара, од чега је Министарство заштите животне средине обезбедило 60 милиона, а општине корисници Прибој, Пријепоље и Нова Варош 11,4 милиона динара.

Пројекат санације и рекултивације несанитарне депоније Друглићи је само један у низу пројеката који помаже и финансира Министарство заштите животне средине у циљу решавања проблема управљања комуналним отпадом у овом делу Србије.

„Захваљујући подршци овог Министарства, несанитарна депонија Стањевине је санирана, постављене су ланчанице за сакупљање плутајућег отпада, а тренутно се санира и несанитарна депонија у Друглићима, са чијим завршетком ћемо слободно моћи да кажемо, да ће ток Лима кроз Србију у највећој мери бити ослобођен од депонија”, истакао је председник општине Прибој Лазар Рвовић.

Народни посланик Крсто Јањушевић навео је да је захваљујући држави затворена депонија Стањевине те да ће зелена оаза и депонија Дубоки поток ускоро бити зелена оаза.

„И као што неки не могу да верују да се испод зелене оазе на Стањевинама, крије некадашња депонија, такав случај ће бити и са депонијом Дубоки поток у Друглићима”, казао је Јањушевић напомињући да је то све омогућено подршком Министарства заштите животне средине, које је на сваки захтев и пројекат општине Прибој, одговарало позитивно.

Прва фаза радова на санацији и рекултивацији несанитарне депоније у Друглићима поверена је Јавно предузећу за уређење грађевинског земљишта и развој Прибој.

И како је закључила и сама министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, проблем решавања управљања комуналним отпадом је захтеван и дуг процес, јер чак и када грађани Прибоја, Пријепоља и Нове Вароши, буду имали све Европске стандарде управљања чврстим отпадом мораће да се едукују у циљу примарне сепарације- отпад ће морати да се селектује код куће како би кроз рециклажне центре добио другачију употребну вредност.

 

ПП Медиа / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PRIBOJ DUBOKI POTOK DEPONIJA SMECE SANACIJA IRENA VUJOVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.171.004 посета
Тренутно на сајту: 426 посетилац(a)