Због променљивих временских услова у опасности воће, поврће и пчеле 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Због променљивих временских услова у опасности воће, поврће и пчеле
Trenutno na sajtu: 378       |       Podeli:
21.04.2021 | 0 коментар(а)



Чачак – Временска клацкалица не прија људима, али ни биљкама. Априлски мраз сада
Фото: РИНА

већ сасвим сигурно поприлично је десетковао род раних сорти кајсија, а колике су конкретне штете знаће се приликом заметања плода.

„Високе температуре условиле су цветање кајсије у марту што се ретко догађа, а онда је дошло до појаве мраза, што је условило смрзавање цветова. Кајсија је страдала пре 20 дана,тако да је сасвим извесно да их ове године нећемо брати, поготову ране сорте.

Највеће штете причињене су свакако у нижим пределима, критична надморска висина је она која се креће око 300 метара. Једини воћари који су овог пролећа избегли велику штету су они који користе анти фрост системе“, рекао је за РИНУ проф. др Света Стаменковић, стручњак за воћарство.

Честе кише, хладно време и недостатак сунца условилили су и знатно мању активност пчела, па нема опрашивања што ће се свакако одразити и на принос.

„За развој пчелињих заједница неопходан је полен који пчелама сада тренутnо недостаје. То све може оставити далекосежне последице, а проблематичну ситуацију може поправити једино боље врменске прилике. Још један велики проблем са којим се пчелари константно суочавају јесте прскања у воћњацима и због тога се неретко бележе тровања пчела. Једна отрована пчела, значи десет отрованих у пољу. Јако је битно да воћари разумеју важност пчела, јер без њих нема доброг приноса у воћарству“, рекао је Стамнековић.

Уколико се падавине и лоше временске прилике наставе, како најављују метеоролози, до половине маја врло је могуће да закасни сетва појединих повртарских култура на плодним ораницима у околини Чачка.

 

 

 

ГЗС / РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vreme cacak poljoprivreda

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.503.580 посета
Тренутно на сајту: 375 посетилац(a)