Јасмина Васовић једини кандидат за председника Врховног касационог суда 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Јасмина Васовић једини кандидат за председника Врховног касационог суда
Trenutno na sajtu: 449       |       Podeli:
17.02.2021 | 0 коментар(а)



Комисија Високог савета судства објавила је данас претходну листу кандидата за председника Врховног касационог суда (ВКС), на којој је

једини кандидат судија ВКС Јасмина Васовић (51).
Васовић је након разговора са члановима Комисије оцењена највишом завршном оценом, а у складу са "Правилником о критеријумима и мерилима за оцену стручности, оспособљености и достојности за избор судије на сталној судијској функцији у други или виши суд и о критеријумима за предлагање кандидата за председника суда".

Наредни корак Комисије је да прибави мишљење Опште седнице ВКС и надлежног одбора Народне скупштине, а потом председника ВКС бира Народна скупштина на мандат од пет година.

Васовић је на функцији судије ВКС изабрана у октобру 2018. године и поступа у кривичној материји.
Председник ВКС, највишег суда у земљи, је по функцији и председник ВСС.

У свом Програму за унапређење рада судова Васовић је истакла пет основних, али не и јединих циљева којима ће тежити током свог мандата.

Судија Васовић, пореклом из Чачка, дипломирала је на Правном факултету Универзитета у Београду 1995. године, а правосудни испит је положила пет година касније.

За судију Првог општинског суда у Београду изабрана је 27. децембра 2001. године, где је до јуна 2002. године била распоређена у истражно одељење, а од јуна 2002. године до јула 2003. године у грађанско одељење.

У периоду од 2003. године до 2009. године била је распоређена да поступа у кривичном одељењу Првог општинског суда у Београду, а 6. децембра 2009. године изабрана је за судију Вишег суда у Београду, где је до децембра 2011. била распоређена у истражно одељење.

Након тога радила је у кривичном одељењу истог суда, до избора за судију Апелационог суда у Београду 22. октобра 2013. године, где је такође радила као судија кривичар.

Од јануара 2015. године поступала и у предметима Посебног одељења за организовани криминал.

Представник је Србије у Европској правосудној мрежи, члан је Програмског савета Правосудне академије, ментор, предавач и тренер на Правосудној академији.

Учесник је бројних семинара из области правосуђа у земљи и иностранству, била је члан радне групе и аутор је предговора за Закон за суђење у разумном року, аутор је више радова објављених у правосудним билтенима, наводи се у биографији Јасмине Васовић, објављене на сајту ВКС.

Тренутно, судија Драгомир Милојевић обавља функцију председника ВКС у стању вршиоца функције, која му је последњи пут продужена почетком децембра на шест месеци, односно до избора новог председника ВКС.

Претходно је на тој функцији био од 2013. до 2018. године.

Према Закону о судијама, председник ВКС бира се на период од пет година и не може бити поново биран.

Председнику ВКС може да престане функција пре истека времена на које је изабран на лични захтев, престанком судијске функције или разрешењем из овим законом прописаних разлога за разрешење председника суда, наводи закон.

 

 

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sudija jasminka predsednik kasacionog suda

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.084.819 посета
Тренутно на сајту: 448 посетилац(a)