Todorović: Mislili smo o prognanim i izbeglim sunarodnicima 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Todorović: Mislili smo o prognanim i izbeglim sunarodnicima
Trenutno na sajtu: 720       |       Podeli:
28.04.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - U Čačku su juče 27. aprila 2023. godine uručeni ključevi od 25 novosagrađenih stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske,



a u okviru Regionalnog stambenog programa, potprojekat 9. U zgradu površine 1.622 metra kvadratna, sa pet garsonjera, 10 jednosobnih i isto toliko dvosobnih stanova, i obezbeđenim parking mestima, danas se uselilo 25 porodica, odnosno 88 osoba.

-Pre dve i po godine kada smo aplicirali kod Komesarijata za izbeglice i migracije RS, imali smo viziju i želju da naši sugrađani, porodice koje su prognane sa svojih vekovnih ognjišta, a koje su sreću našli u Čačku, dobiju ovako lep krov nad glavom. Zahvaljujući ogromnoj podršci Komesarijata i EU počela je realizacija ovog projekta, čija je vrednost oko 1.100.000 evra, od toga 850.000 evra donatorskih sredstava, a oko 250.000 evra, sa čim su finasiirani lokacija i infrstrukturno opremanje, opredeljeno je iz budžeta Čačka. Ovo je mali deo onoga što dugujemo onima, koji su preživeli nesreću, i našli mir u Čačku, da u njemu ostanu i trajno reše svoje stambeno pitanje. Grad Čačak, kao vlasnik objekta, odmah sa korisnicima stanova ugovara simboličan zakup za narednih šest meseci, a nakon toga korisnici će moći da potpišu trajne ugovore o otkupu stanova po veoma povlašćenim cenama, koje su obezbedili Komesarijat i Vlada RS. Otkup je na 25 godina, bez kamate, po ceni od 50 odsto od tržišne vrednosti, koju će odrediti Poreska uprava – rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

U ime svih onih koji su dobili stanove prisutnima se obratila Olivera Terzić, jedna od vlasnica stana, ističući da je ovo jedan od najlepših dana u njenom životu:

-Već 30 godina živim u Čačku, mnogi od nas su se ovde i oženili, udali, našli svoju sreću... Svi mi imamo neke teške priče iza sebe, ali njih danas nećemo pominjati, jer je danas jedan divan dan kada svi mi dobijamo sopstveni dom – rekla je Olivera Terzić, zahvalivši Komesarijatu, EU i Gradu Čačku.

Ispred delegacije Evropske unije u Srbiji prisutnima se obratio Gerhard Salzer, ističući da Regionalni stambeni program ima za cilj da se obezbede stambena rešenja za sve one koji su tokom ratova ostali bez svojih domova. Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru (JUP) je rekao da je do kraja realizacije ovog Programa preostalo useljenje još 444 porodice u Srbiji. On je naglasio da će JUP, uz pomoć Vlade Republike Srbije, nastaviti da radi na trajnom rešavanju stambenog pitanja izbeglih osoba.

-U okviru Regionalnog stambenog programa, koji je uspostavljen sa ciljem da se stambeno zbrine i obezbedi oko 7.000 osoba, korisnicima je do sada dodeljeno 6.951 stambeno rešenje. Ovo je inicijativa da se izbeglicama i raseljenim osobama iz regiona pruži adekvatan dom i poboljša njihov kvalitet života – rekla je Nataša Stanisavljević, komesarka za izbeglice i migracije RS, dodajući da će u narednom periodu biti zbrinuto još oko 1.500 osoba.

GZS

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.083.111 посета
Тренутно на сајту: 720 посетилац(a)