Placevi sa izvorištima vode sve više se traže 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Placevi sa izvorištima vode sve više se traže
Trenutno na sajtu: 386       |       Podeli:
09.07.2023 | 0 коментар(а)



Mnogi izvori vode danas su na prodaju u Srbiji, većina je po manjim gradovima, neki na privatnim placevima po planinama i banjama.
Foto: GZS, ilustracija

Cene za njih kreću se od 5.000 evra do čak milion evra, u zavisnosti od veličine i lokacije.

U Srbiji danas ima preko 400 registrovanih izvora pijaće vode i kao takvi su pravo prirodno bogatstvo. Moćna Saudijska Arabija nema nijednu reku i troši silno bogatstvo i energiju da desalinizuje morsku vodu. Zato placevi sa izvorima vode u našoj zemlji itekako mogu da budu prava Aladinova lampa za razvoj biznisa, ali i lično zadovoljstvo zbog korišćenja hemijski ispravne vode.

Mnogima čudno, ali istinito. Mnogi izvori vode danas su na prodaju u Srbiji, mnogi su po manjim gradovima, mnogi na privatnim placevima po planinama i banjama.

Ponude i do milion evra

"Cene placeva sa izvorima vode zavise od područija, odnosno od toga da li se nalaze u neposrednoj blizini grada ili u seoskim područijima", kaže za "Blic Biznis" agent za nekretnine Miodrag Miletić iz jedne kruševačke agencije za nekretnine. "U Kruševcu se placevi kreću oko 10.000 evra, a ako je neko selo u pitanju, onda je jeftinije i može da se nađe za do 5.000 evra", kaže on.

Placevi sa izvorima vode, u zavisnosti da li je to pijaća, mineralna ili termalna, mogu se naći po cenama od nekoliko hiljada evra po aru do nekoliko stotina hiljada evra, a ponegde čak i prelaze milion evra! Na osnovu vodnog potencijala, Srbija je među 50 zemalja u svetu, a tek deseti deo tog potencijala dospeva u industriju za flaširanje ili se koristi u banjama za rehabilitaciju i lečenje. Što se tiče izvora, manje od jedne petine se esksploatiše.

Placevi sa bunarom imaju prednost

Prilikom kupoprodaje placa na tržištu nekretnina priključak vode se gotovo podrazumeva, a mnogi su isključivi i traže baš prirodne izvore vode bio to planinski izvor ili bunar, a to podiže vrednost zemljišta.

"Placeve sa prirodnim izvorima vode uglavnom su uzimali oni koji žele da gaje neko voće ili osnuju sopstvenu farmu",  rekao je Miletić na osnovu svog radnog iskustva u agenciji. Istakao je da se većina njih ipak odlučuje da kupi takvo imanje za privatno vlasnišvo, a ređe za izgradnju bazena na primer.

"Obično ljudi prodaju plac u nekom selu gde ima bunar sa vodom, vi onda kupite motoriku i uzimate vodu, a plaćate samo struju. Takvi placevi koji nemaju gradsku vodu, a imaju bunar imaju blagu prednost. Kruševac je dosta pokriven sa gradskom vodom, pa ima dosta neiskorišćenih placeva sa bunarima", rekao je.

Dodaje da su izvori sa mineralnom vodom ređi, a i oni koji postoje, vlasništvo su obližnje banje koje zabranjuju kopanje novih bušotina.

Prednjače Divčibare, Kosmaj, Mokra gora

Lokacija je ključna i diktira cenu. U to smo se uvreili pretražujući sajtove gde ce cene kreću od 15. 000 do preko 200. 000 evra. Na oglasima se može naći ponuda za plac sa izvorom vode u Kosjeriću površine oko 30 ari sa izvorom vode u središtu placa po ceni od 30.000 evra. Vlasnik u opisu navodi prednosti lokacije, da se nekretnina nalazi 30 metara od glavnog puta, a od jezera za kupanje 500 metara, a da udaljen je od Divčibara 6 kilometara. Dodaje se da je "pogodan je za bungalove ili kuću".

Sa druge strane, mnogo su skuplji oni koji su u blizini većih gradova i atraktivnijih turističkih destinacija u Srbiji. Na primer, u junu tekuće godine je postavljen oglas za plac od 108 ari na Kosmaju po ceni od 59.400 evra. U pitanju su dve parcele od 90 ari i 18 ari, a na jednom od njih se nalazi izvor vode. Na čuvenoj Mokroj Gori plac od 70 kvadrata sa prirodnim izvorom se prodaje po ceni od 105.000 evra. Ovaj izvor vlasnik opiduje kao "veliki potencijal" i dodaje da se u blizini nalazi i poznati izvor Bogdanovac. Plac se nalazi na nadmorskoj visini oko 1.380 metara, a deo je pokriven četinarima i divljom borovnicom. Jedan od najnovijih oglasa podrazumeva plac sa šumom i izvorom vode površine 75 ari. U pitanju je pijaća voda, a naglašeno je da su urađena sva ispitivanja vode higijenska, fizičko-hemijska i mikrobiološka. Ceni se 250.000 evra.

Flaširanje vode najunosniji biznis

Ukoliko se ipak odlučite za kupovinu nekretnine i placa sa izvorom vode, najviše možete zaraditi od flaširanja vode. Proizvodnja vode je jedan od najunosnijih poslova u Srbiji, ako je u pitanju neki veći izvor ili više njih na jednom mestu. Manji izvori se mogu iskoristiti u turističke svrhe, odnosno da se napravi neki etno-kompleks u prirodi, onda izvor vode može biti jedna od atrakcija. Sa istim ciljem, privatizacija banjskih kompleksa je aktuelna u Srbiji od 2019. godine.

 

Prema našim zakonima, sva izvorišta vode su u vlasništvu države, bez obzira da li se nalaze na privatnoj parceli, kao i da je za eksploataciju u svrhu pokretanja sopstvenog biznisa, čak i kao vode za piće, neophodna vodna dozvola.

"Ako na izvoru pravite neku fabriku, na primer proizvodnja sokova ili korisite termalnu vodu, a nemate dozvolu, sigurno će vas neko prijaviti. I da na svom placu pronađete ugalj, morate da registrujete jer je u vlasništvu države", zaključio je Miletić.

GZS/ MONDO/Blic biznis




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.308.941 посета
Тренутно на сајту: 387 посетилац(a)