Na današnji dan rođena je Desanka Maksimović 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Na današnji dan rođena je Desanka Maksimović
Trenutno na sajtu: 471       |       Podeli:
16.05.2023 | 0 коментар(а)



Na današnji dan u selu Divci kod Valjeva rođena je srpska književnica Desanka Maksimović koja je bila član Srpske akademije nauka i umetnosti.



Bila je pesnik, pripovedač, romansijer, pisac za decu, a povremeno se bavila i prevođenjem, mahom poezije, sa ruskog, slovenačkog, bugarskog i francuskog jezika. Desanka je veoma često opisivana kao najznačajnija srpska pesnikinja.

Desanka je završila Filozofski fakultet u Beogradu i bila je profesor u Obrenovcu, Dubrovniku i Beogradu. Neka od njenih najznačajnijih dela su zbirke pesama „Pesme”, „Miris zemlje”, „Pesme i zavičaj”, „Otadžbino, tu sam”. Jedno od najznačajnijih njenih dela jeste „Krvava bajka”.

Desanka je preminula u svojoj 95. godini u Beogradu, sahranjena je u Brankovini kod Valjeva, u porti crkve Svetih arhanđela u okviru kulturno-istorijskog kompleksa.

 

 

GZS

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


desanka maksimovic srpska pesnikinja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.838.245 посета
Тренутно на сајту: 472 посетилац(a)