Председник општине Пожега са ђацима Пољопривредне школе на Хиландару 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Председник општине Пожега са ђацима Пољопривредне школе на Хиландару
Trenutno na sajtu: 481       |       Podeli:
25.02.2023 | 2 коментар(а)



Пожега – Група од 11 ученика Пољопривредне школе из Пожеге предвођани својим професором Милованом Вуксановићем боравила

је недавно у радној посети на Светој Гори. Они су у склопу стручне праксе из воћарства учестовали у орезивању винограда и маслина на имању манастира Хиландар.

 Фото: Р. Марковић

На пут су и ове године кренули на позив из манастира, а уз подршку Општине Пожега. Ученици су поред рада у воћњаку свакодневно учествовала и у богослужењима.

Према речима првог човека општине Пожега Ђорђа Никитовића , већ годинама постоји оваква пракса ,а трошкове путовања сноси општина.

То јe нешто минимално што можемо да учинимо, јер заиста је за ученике то једно драгоцено и велико искуство. Са друге стране, поред стручне праксе коју добијају,стичу и оно духовно, а то је да осете чари Свете Горе и Хиландара, каже Никитовић.

 Фото: Р.Марковић

Вратили су се пуни успомена и једногласни да је у питању јединствено искуство, каже за ГЗС новинар Раде Марковић који је са њима боравио на Атосу.

Фото: Р.Марковић

Сарадња Пољопривредне школе и манастира Хиландар биће настављена, а можда и интензивирана, а а на овај начин, ученици су имали прилику да се упознају са виноградарством из сасвим неког новог угла, додаје Марковић.

“Пољопривредна школа “Љубо Мићић” са домом ученика у Пожеги је прва школа која је тако почела и за сада једина школа која то ради.

Фото: Р. Марковић

Још већи куриозитет је да су они првих 4-5 година слали писмо замолницу да дођу тамо, да одраде праксу и да нешто помогну. Онда, задње 3-4 године више школа не зове, него манастир упућује позив да дођу ученици и професори да одраде ту праксу.

Фото: Р. Марковић

Они сад рачунају на нас, јер су то десетине хектара које треба орезати, треба затегнути жицу, окопати. Сад, на пример, на растанку су нам рекли да ако буде родна ова година као што очекују, да ће имати проблем у берби. Питали су да ли постоји шанса да се организује долазак и у периоду август-септембар,а искрено се надам да ће се стећи услови да и тада ученици отпутују и помогну у берби, додаје Раде Марковић.

 ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Predsednik Požege Požega Hilandar Poljoprivredna škola Đaci

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (2)

  • P.M.

    I da dodam religiozniji.
  • P.M.

    Valjda ce sad biti iskreniji,pametniji i posteniji.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.890.968 посета
    Тренутно на сајту: 482 посетилац(a)