да ће то довести до новог поскупљења, а из Удружења за сточарство Привредне коморе Србије (ПКС) тврде да то није реално и да поскупљења неће бити.
Након што је више од шест месеци Влада Србије утицала на формирање цена свињског бута без костију, свињске плећке, свињског врата са костима, свињске крменадле са костима, пилетине, дошло је време да цене поново регулише само тржиште. Укидање ограничења цена од 9. фебруара за сада се није одразило на новчанике потрошача.
„Не мора да значи да ће доћи до поскупљења, јер тржиште све регулише. Увек напомињем трговце да не могу бити исте цене шницле првог и трећег дана у продавници. Оно што је свеже, што је тог дана заклано то треба да буде скупље. Већ другог, трећег дана то би требало да буде јефтиније. Тако је на западу- прва, свежа шницла је најскупља, другог дана је 10 посто јефтинија. Зна се колики је рок трајања пилећег, колико је рок трајања свињског свежег меса", каже Горан Поповић, председник Националне организације потрошача Србије.
У Уредби која је претходних пола године била на снази максимална малопродајна цена за свињски бут без костију није смела да пређе 750,20 динара по килограму, а за свињскку плећку без костију 738,10 динара.
Максимална малопродајна цена за свињски врат са костима је била 689,70 динара по килограму, за свињску слабину са костима 659,45 динара по килограму. Пилећи труп трговци и месари нису смели да продају по цени већој од 319 динара по килограму.
ПКС: Поскупљења неће бити
У Привредној комори Србије тврде да поскупљења свињског и пилећег меса неће бити и да грађани не треба да брину. Ненад Будимовић, секртетар Удружења за сточарство ПКС за Еуронеwс Србија објашњава зашто је то тако.
ГЗС/Еуроњуз