Osveštani krstovi i zvona na crkvi u Vidovi, izgradnja ove svetinje bila je poslednja želja patrijarha Irineja 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Osveštani krstovi i zvona na crkvi u Vidovi, izgradnja ove svetinje bila je poslednja želja patrijarha Irineja
Trenutno na sajtu: 447       |       Podeli:
14.06.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Jedna od poslednjih želja blaženopočivšeg srpskog patrijarha Irineja bila je da se u njegovom rodnom selu Vidova kraj Čačka,



na proplanku na kom je kao dečak čuvao ovce, igradi skromna crkva brvnara. Ta njegova želja je ispujena, iako nije doživeo da vidi sagrađenu Božiju kuću u svom rodnom mestu, ostavio ju je u amanet vernicima i meštanima. Na praznik Svih svetih osveštana su zvona i krstovi, a to je okupilo brojne vernike koji su se okupili kod crkve i Parohijskog doma koji je takođe izgrađen.

Crkva u Vidovi poslednja želja patrijarha Irineja, Foto: GZS

„Osveštali smo zvona na hramu kao i krst, u narednom periodu sledi nam osvećenje i cele crkve, sređen je konak kao i parterno uredjenje dvorišta, čekamo idejno rešenje za ogradu koja će ulepšati sve . Sada već davne 2015. godine počele su pripreme za ovu našu veliku svetinju, 2018. godine zaršen je temelj, a danos stojimo ispred velelepne crkve gradjene u ime našeg voljenog patrijarha. U narodu se kaže "koliko godina gradio crkvu, toliko će vekova služiti - kazao je za RINU, Slobodan Kovačević sestrić pokojnog patrijarha Irineja.

Patrijarh Irinej crkvu u Vidovi obišao je nekoliko meseci pre svoje smrti 2020. godine. Po njegovoj želji najverovatnije će biti posvećena Uspenju presvete Bogorodice, a njenu izgradnju pomogao je verujući narod. Radova se prihvatio i provereni majstor, profesor Falulteta tehničkih nauka u Kragujevcu, dr Miloš Radovanović. Crkva ima oko 90 kvadrata, pripada redu manjih, skromna i po materijalu i po svemu, ali su se neimari trudili da na arhitektonski i na drugi način dobije jednu finu duhovnu dimenziju kakvu zaslužuje.

Najžalije mi je što ujak nije dočekao završetak gradnje crkve koju je silno želeo. Zadnji put kad je bio u našem selu, dolazio je samo zbog ove crkve. Insistirao je da svetinja bude što skromnija i da se ne razmećemo skupim detaljima, a jedina želja bila je da se ispred crkve nadogradi trem što smo mi i učinili, ispričao je Slobodan.

 

Rodna kuća patrijarha Irineja nalazi se na 300 metra od mesta gde je sagrađena crkva. Patrijar srpski Irinej rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka kao Miroslav Gavrilović. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu 1951. godine, a zatim Bogoslovski fakultet u Beogradu. Zamonašen je u manastiru Rakovici 1959. godine.

 

 

GZS/RINA

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vidova crkva irinej

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.305.629 посета
Тренутно на сајту: 446 посетилац(a)