Оживео бивши Сточар, стигао први контигент товних јунади 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Оживео бивши Сточар, стигао први контигент товних јунади
Trenutno na sajtu: 462       |       Podeli:
03.04.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Фарма предузећа "Тера продукт" у Мрчајевцима, која је некада припадала познатом чачанском

предузећу Сточар, оживела је своје товилиште, јер је данас стигао први контигент товних јунади. Радиша Јевтовић директор ове српско-турско-азербејџанске фирме каже да је рика телади за њих дуго очекивана музика.


"Данас је довежена прва партија од 50 грла, толико стаје у један камион, тако ће се допремати сваких 10 до 15 дана, како би се ускладили динамика, шта је за клање, а шта за извоз. Конкретно данашња партија, пошто се ради о женским грлима, намењена је за италијанско тржиште. Тамо већ извозимо, знамо тржиште и оптимисти смо што се тиче ове производње. За сточарство је врло битно да има намену за познатог купца. Следећа партија ће бити мушка грла и она су намењена турском тржишту. Што се тиче технологије и обраде меса, ово тржиште је сасвим другачије, зато ћемо клати у једној од већих кланица у Србији која задовољава халал стандарде. Како би испунили све те захтеве радићемо под контролом турске инпекције а агажовали смо и раднике из Турске", рекао је Јевтовић у изјави за Глас западне Србије.


Радиша Јевтовић власник фирме "Тера продукт", фото: ГЗС

Он додаје да је прва партија телади дошла из околине Ваљева, јер су ту затекли категорију до 300 кг, а што се тиче Чачка и околине ту произвођачи морају да почну са узгојом од 150 до 300 килограма, а фарма ће прихватати и радити финализацију до 500 односно 600 кг, јер то представља тежинску групу за клање.


Капацитет фарме је 2.500 грла, али пуним капацитетом рачунају и 1.000 грла у једном турунсу. Фарма је снабдевена храном за две године, а у припреми су били укључени произвођачи из непосредне околине.

Према речима Јевтовића један од највећих сточара у чачанском крају Тихомир Ђуровић је неопходна спона између општинских структура и узгајивача.


Тихомир Ђуровић, један од највећих сточара чачанског краја, фото: ГЗС

"Сви некадашњи кооперанти фарме, која је били део Сточара, су били везани јер се око ње сав посао вртео. Времена су се мењала, фарма је имала своје успоне и падове. Када је дошао нови инвеститор очекивлаи смо да сточарство овде оживи. Сви ми произвођачи имамо око 50 до 100 грла, а ова фарма има капацитет 2.000. Само удружени на тржишту ћемо значити много више него појединачно. У власнику видимо једну добру сарадњу за произвођачем, и кад имамо сигурног купца сви ћемо се трудити да повећамо бројно стање својих грла", наводи Ђуровић у изјави за Глас западне Србије

Иначе, фарма у Мрчајевцима је била  у саставу чачанског предузећа "Сточар", и са 10.000 говеда годишње била је највећи извозник меса за земље арапског света, Грчку, Италију. Имовина овог некадашњег гиганта обухвата седам штала за тов јунади, магацин, управну и остале зграде, надстрешице и базене, а укупна површина је 12.900 квадрата. “Сточар” је приватизован 2005. године од стране власника “Пантомаркет”, Панта Вучуровића. Међутим, након пет година проглашен је стечај и фарма је напуштена. Тек, 2015. године фарму купује предузеће "Тера продукт" за 27 милиона.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.774.631 посета
Тренутно на сајту: 462 посетилац(a)